ßßß Cookit - przepis na Brownies według Pascala

Brownies według Pascala

nazwa

Wykonanie

Dziś przepis z książki Pascala Brodnickiego "Po prostu gotuj 2" na pyszne brownies podane na ciepło z lodami. Nie byłabym sobą gdybym trochę nie zmodyfikowała przepisu, dodając między innymi o 100 g mniej cukru, bo choć brownies jest mocno słodkie, ilość podana w przepisie wydawała mi się zbyt duża. Brownie wyszło naprawdę pyszne...Lekko wilgotne, ale idealnie upieczone, mocno czekoladowe i z chrupiącą skórką. Podane z lodami to idealne, bajecznie smaczne połączenie, które dostarczyło nowych bardzo ciekawych wrażeń smakowych. Zresztą...sami spróbujcie!
Składniki:
120 g przesianej mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki gorzkiego kakao
150 g stopionego ciepłego masło
250 g cukru (u Pascala 350 g)
80 g zmielonych lub drobno posiekanych orzechów włoskich
4 roztrzepane jajka
150 g gorzkiej czekolady (70% kakao) stopionej w kąpieli wodnej
50 g czekolady w małych kawałkach
lody śmietankowe
cukier puder (ja pominęłam)
pergamin i masło do posmarowania formy
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (z termoobiegiem) lub 200 stopni (bez termoobiegu). Mąkę z proszkiem i kakao przesiać. W gorącym, stopionym maśle rozpuścić cukier, mieszając za pomocą trzepaczki (ja użyłam miksera). Kiedy cukier się rozpuści wlać jajka, cały czas miksując (ucierając). Gdy masa będzie jednolita dodać roztopioną czekoladę i orzechy. Mieszać (ubijać) do połączenia. Dodać połowę sypkich składników wymieszać (ubić) dodać pozostałą część. Mieszać, aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto i kilka razy uderzyć o blat, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Na wierzchu ciasta ułożyć kawałki czekolady. Piec około 30-35 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem i podawać z lodami. Smacznego!
Źródło:http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/2012/08/brownies-wedug-pascala.html