Wykonanie
Dziś przepis z książki Pascala Brodnickiego "Po prostu gotuj 2" na pyszne brownies podane na ciepło z
lodami. Nie byłabym sobą gdybym trochę nie zmodyfikowała przepisu, dodając
między innymi o 100 g mniej
cukru, bo choć brownies jest mocno słodkie, ilość podana w przepisie wydawała mi się zbyt duża. Brownie wyszło naprawdę pyszne...Lekko wilgotne, ale idealnie upieczone, mocno
czekoladowe i z chrupiącą skórką. Podane z
lodami to idealne, bajecznie smaczne połączenie, które dostarczyło nowych bardzo ciekawych wrażeń
smakowych. Zresztą...sami spróbujcie!
Składniki:120 g przesianej
mąki1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki gorzkiego
kakao150 g stopionego ciepłego
masło250 g
cukru (u Pascala 350 g)80 g zmielonych lub drobno posiekanych
orzechów włoskich4 roztrzepane
jajka150 g
gorzkiej czekolady (70%
kakao) stopionej w kąpieli
wodnej50 g
czekolady w małych kawałkach
lody śmietankowecukier puder (ja pominęłam)pergamin i
masło do posmarowania formy
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (z termoobiegiem) lub 200 stopni (bez termoobiegu).
Mąkę z proszkiem i
kakao przesiać. W gorącym, stopionym
maśle rozpuścić
cukier, mieszając za pomocą trzepaczki (ja użyłam miksera). Kiedy
cukier się rozpuści wlać
jajka, cały czas miksując (ucierając). Gdy masa będzie jednolita dodać roztopioną
czekoladę i
orzechy. Mieszać (ubijać) do połączenia. Dodać połowę sypkich składników wymieszać (ubić) dodać pozostałą część. Mieszać, aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Formę wysmarować
masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto i kilka
razy uderzyć o blat, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Na wierzchu ciasta ułożyć kawałki
czekolady. Piec około 30-35 minut. Po wystudzeniu posypać
cukrem pudrem i podawać z
lodami. Smacznego!