ßßß Cookit - przepis na SERNIK NA PIERNIKOWYM SPODZIE

SERNIK NA PIERNIKOWYM SPODZIE

nazwa

Wykonanie

Czaiłam się na niego już 2, jak nie 3 lata temu i moje oczekiwania były bardzo duże. A tu lipa, po pierwszym podejściu zwątpiłam w ten sernik. Ale składniki miałam na dwa, a mimo kilku dziwnych przygód, w smaku był super, więc postanowiłam dać mu drugą szansę. Wtedy doczytałam jeszcze raz, dokładniej i okazało się, że po prostu to ja popełniłam błąd (a nawet kilka 1), bo sernik jest rewelacyjny ! Jest o wiele prostszy niż się tego spodziewałam, ale... coś za coś - dość długo się na niego czeka. Najlepiej zacząć po południu jednego dnia nastawiając się na jedzenie dopiero dnia następnego. Uwierzcie mi - warto tyle czekać :)
Sernik pachnie piernikiem, wyraźnie czuć w nim pomarańczę, jest nieprawdopodobnie delikatny, aksamitny, jedwabiście gładki, z wyraźnym, chrupiącym brzegiem. Bardzo świąteczny !
składniki na foremkę o średnicy ok. 18-20cm
piernikowy spód:
- 250g kruchych ciastek (u mnie pełnoziarniste owsiane)
- 100g masła
- 2 czubate łyżeczki przyprawy do piernika
masa serowa:
- 500g mielonego twarogu ²
- 160g cukru pudru
- 4 jajka
- 1 łyżka startej skórki z pomarańczy
- 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 czubata łyżka budyniu waniliowego w proszku
- 10g cukru z wanilią
polewa jogurtowa:
- 150ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżka startej skórki z pomarańczy
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka soku wyciśniętego z pomarańczy
tarta (u mnie mielona) gałka muszkatołowa do posypania
Piernikowy spód : Ciastka umieścić w malakserze razem z masłem i przyprawą, zmiksować, aż osiągnie konsystencję podobną do bułki tartej.
Dno tortownicy wyłożyć folią aluminiową, brzegi posmarować masłem. Spód i boki dokładnie wylepić pokruszonymi ciastkami.
Odstawić do lodówki na ok. 0,5h (lub na krócej do zamrażarki).
Masa serowa : Rozgrzać piekarnik do 180°C. Ser zmiksować z cukrem pudrem na gładką masę. Nie przerywając miksowania, dodawać po jednym jajku. Następnie wmieszać startą skórkę z pomarańczy, cprzyprawę do piernika, budyń oraz cukier z wanilią.
Wylać masę na schłodzony spód i piec 45-50 minut (bez termoobiegu). Polecam od razu przykryć folią aluminiową wierzch, żeby mieć pewność, że brzeg się nie spali.
Po upieczeniu zdjąć folię i odłożyć, wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i dać sernikowi ostygnąć.
Polewa jogurtowa : Jeszcze raz rozgrzać piekarnik do 180°C. Dokładnie wymieszać jogurt ze startą skórką pomarańczową, cukrem pudrem i wyciśniętym sokiem z pomarańczy. Wylać na wierzch sernika, przykryć z powrotem folią aluminiową i dopiekać 12-15 minut (bez termoobiegu).
Ostudzić i odstawić na kilka godzin (najlepiej całą noc) do lodówki.
Przed podaniem zetrzeć na wierzch trochę gałki muszkatołowej.
Smacznego!
1 Za drugim razem już uniknęłam tych błędów, ale za pierwszym zrobiłam tak:
Błąd 1-szy : brzeg miał być wysoki. Nie pomyślałam, że moja foremka jest 2x wyższa od standardowej tortownicy i wylepiłam cienkie brzegi bardzo wysoko. Ostatecznie po wlaniu masy zostało mi zamiast 0,5cm, jakieś 5-6cm....
Błąd 2-gi : przez to, że Bratu bardzo się spieszyło z pieczeniem pizzy, jak piekł się mój sernik, nie dałam mu wystygnąć razem z piekarnikiem, od razu go wyciągnęłam.
Błąd 3-ci : mimo lekko płynnego wierzchu sernika, wlałam polewę jogurtową. Wtedy powierzchnia sernika pękła, a polewa wlała się do środka... Na szczęście przez noc to stężało i dało się kroić.
Błąd 4-ty : nie dość, że za pierwszym razem miałam o wiele za wysoki brzeg, to jeszcze nie przykryłam foremki folią i się spalił na węgiel powyżej linii sernika. Musiałam go delikatnie odkroić, co było trudne, bo kruszył się niemiłosiernie i kawałki przyklejały się do powierzchni sernika.
² ja z braku laku na zakupach wzięłam tescowy z Makłowiczem na wiaderku . ³ Okazał się bardzo delikatny, miękki i niemal puszysty. W konsystencji jak lody gałkowe (niezmrożone, tylko takie, jak w lodziarni). Do tego absolutnie nie-kwaśny. Lepszy niż ten, który zamierzałam kupić, ale się skończył. I dobrze :)
³ nie współpracuję z Tesco, po prostu zaryzykowałam i kupiłam kilka ich produktów i jestem z nich bardzo zadowolona, więc polecam
źródło: blogi Pracownia wypieków i White Plate (z dopisanym i istotnymi szczegółami).
Źródło:http://redandpale.blox.pl/2012/12/Sernik-na-piernikowy-spodzie.html