Wykonanie
Nie przesadzam i nie oszukuję. To jest najlepsze ciasto z
rabarbarem, jakie zdarzyło mi się jeść. Wszystkie smaki komponują się ze sobą idealnie, jest odpowiednio słodkie z kwaskową,
rabarbarową nutą. Uwielbiam je!Przepis znalazłam w gazetce Pieczenie jest proste, nr 3/2007 ładnych parę lat temu, i od tamtej
pory piekłam to ciacho kilkakrotnie. Oczarowało mnie prostotą wykonania i połączeniem prostych składników, które razem dają niesamowicie apetyczny wypiek. Piekłam je w różnych kombinacjach
smakowych -
waniliowe,
bezę z lub bez
migdałów, z większą i mniejszą ilością
rabarbaru. To jest wersja optymalna, smakuje mi najbardziej. Słodki, mięciutki,
migdałowy spód, na nim warstwa kwaśnego
rabarbaru, niezbyt gruba, żeby nie zrobił się zakalec, ale z drugiej strony musi go być wystarczająco dużo, żeby ciasto złapało od niego trochę wilgoci. Na wierzchu migdałowa, chrupiąca
beza. Całość smakuje rewelacyjnie - upieczcie,
póki sezon na
rabarbar trwa!Ponieważ wszyscy kochamy
rabarbar, ciasto z jego dodatkiem postanowiło upiec całkiem liczne
grono: Panna Malwinna, Martynosia, Sianko, Justinka, Zuzia, Mops i Bartek - koniecznie do nich zajrzyjcie po więcej
rabarbarowych inspiracji.
Składniki:(na tortownicę o średnicy 26 cm)ciasto:150 g miękkiego
masła125 g
cukru2
jajka3
żółtka150 g
mąki pszennej75 g
mąki ziemniaczanej1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia400 g
rabarbaru1 łyżeczka ekstraktu z
migdałówbeza:3
białka175 g
cukru50 g mielonych
migdałówdodatkowo:25 g
płatków migdałowychMiękkie
masło utrzeć z
cukrem na puszystą masę. Wbijać po kolei
jajka i dodać
żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Przesiane
mąki wymieszane z
proszkiem do pieczenia partiami dodawać do ciasta, nie przerywając mieszania. Na końcu wmiksować ekstrakt.
Rabarbar obrać, odciąć końcówki i pokroić na nieduże kawałki.Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, brzegi posmarować
masłem. Wylać ciasto, na wierzchu ułożyć
rabarbar, delikatnie wciskając w ciasto.Podpiekać 20 minut w 180 st. C.W tym czasie ubić
białka na sztywno. Pod koniec ubijania partiami dodawać
cukier. Na końcu dodać mielone
migdały, delikatnie wymieszać łyżką.Tak przygotowaną
bezę wykładamy na podpieczone ciasto łyżką lub za pomocą szprycy. Posypujemy wierzch
płatkami migdałowymi.Piec 10 minut w 180 st. C., po czym zmniejszyć temperaturę do 160 st. C. i piec jeszcze 15 minut.Wystudzić w uchylonym piekarniku.Smacznego!Zdjęcie jest, jakie jest - robione na szybko przy okazji ostatniego kawałka ciasta, na które już czaił się konsument. Takie dobre było, o.