Wykonanie
Kupiłam
rabarbar.Ledwie przekroczyłam próg, usłyszałam (już nie pierwszy raz): "kogo będziesz truć"?Mojego
męża już chyba przedstawiałam. Przypomnę zatem, że to dość strachliwy człowiek i boi się
grzybów,
wątróbki i...
rabarbaru właśnie. Jest specjalistą od trującyhc roślin i przeterminowanych produktów.Aaaa...myślę sobie, że jak umierać, to tylko po zjedzeniu czegoś pysznego...ciasto będzie jak znalazł. Najpierw miałam w głowie coś z
jogurtem ale to może innym razem bo w
między czasie otrzymałam sporą dawkę jaj. A jak
jaja, to
beza:)No i jest piękna, krucha, słodka, w idealnym połączeniu z kwaśną łodygą, po prostu pycha;)Moje składniki na kruchy spód
100 g
mąki pszennej (ok. 8 łyżek)4-5 łyżek
mąki krupczatki4 łyżki
mąki ziemniaczanej4
żółtka0,5 szklanki
cukruszczypta
soli0,5 łyżeczki
proszku do pieczenia200 g
masła (najlepiej schłodzonego) na wierzch5-6 łodyg
rabarbaru1-2 łyżki
cukru1 łyżka
mąki ziemniaczanej4
białka ubite na sztywno + 1 szklanka
cukru + 1 łyżka
mąki ziemniaczanej2-3 łyżki
płatków migdałowychPiekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Potem zmniejszymy do 170 a później do 50 stopni...ale po kolei:)
Jeśli chodzi o ciasto, zaczynamy od wysypania
mąki, następnie dodajemy do niej
masło i pozostałe składniki, które zagniatamy najlepiej ręcznie ale jak macie do tego odpowiednie sprzęty, nie widzę przeciwskazań. Ciasto ma być jak plastelina, będzie się lekko lepić, więc trzeba sie liczyć z tym, że po rozwałkowaniu pojawią trudności z przeniesiem go w całości na blachę, bo się będzie rwać i przylepiać do blatu. Ale to nic...przenieście w kawałkach i posklejajcie już na baszce, najlepiej wyłożonej papierem do pieczenia.Wkładamy ciasto do piekarnika i podpiekamy spód przez jakieś 15-20 min (ma być tylko lekko rumiane).
Rabarbar oczyszczamy z liści i skórki, kroimy w dość drobną kostkę (ok. 1 cm) i zasypujemy łyżką
cukru i łyżką
mąki ziemniaczanej.Teraz czas nia
białka, które ubijamy na sztywno a pod koniec, stopniowo (po 1 łyżce) dodajemy
cukier i łyżkę ziemniaczanej.Na podspieczony spód wysypujemy
rabarbar, poprawiamy aby pokrywał równomiernie ciasto i pokrywamy je
białkami. Na wierzch dodajemy
płatki migdałów. Teraz całość wkładamy do piekarnika na ok. 15 min (zmniejszamy do 170 stopni) a po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 50 stopni i trztmamy ciasto jeszcze 30 min.Pozostaje Wam życzyć smacznego!!!