ßßß
Składniki:(na tortownicę o średnicy 22 cm)spód:175 g mąki pszennej85 g zimnego masła25 g cukru1 łyżeczka cynamonu3-4 łyżki zimnej wodymasa:3 jajka200 g jasnego brązowego cukru1 łyżeczka ekstraktu z wanilii175 g masła50 g mąki pszennej50 g kakao50 g orzechów laskowych50 g ciemnej czekolady (50%)Mąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem i cynamonem. Dodać pokrojone w kostkę masło, wyrobić na kruszonkę. Po łyżce wlewać wodę, zagnieść gładkie ciasto.Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastem wylepić formę, formując 3centymetrowy brzeg. Schłodzić w lodówce przez 15 minut.Ciasto gęsto ponakłuwać widelcem.Podpiec w 180 st. C. przez 15 minut.Ostudzić.Masło rozpuścić i wystudzić.Orzechy i czekoladę posiekać.Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec partiami wsypując cukier. Ubijać, aż cukier się rozpuści. Po jednym dodawać żółtka. Wlać ekstrakt, połączyć. Wąskim strumieniem wlewać masło, cały czas miksując.Mąkę przesiać z kakao, po łyżce wsypywać do masy, nie przerywając miksowania.Wsypać orzechy i czekoladę, delikatnie wymieszać łyżką.Masę przełożyć na podpieczony spód, wyrównać powierzchnię łyżką.Piec w 180 st. C. przez 30-40 minut.Podawać ciepłe z lodami lub ostudzone z bitą śmietaną.Smacznego!Po szaro-burym weekendzie dziś mamy sporo słońca i naprawdę przyjemną pogodę. Jeśli D. wróci z pracy jak jeszcze będzie jasno, namówię go na spacer nad zatokę - mimo, że tak blisko, bardzo dawno już tam nie byłam. A muszę przyznać, że rozlewająca się aż po horyzont woda działa na mnie wyjątkowo uspokajająco...