Wykonanie
Najdłuższy tydzień w moim życiu w końcu się skończył, w związku z czym mam teraz nieco więcej energii i chęci do życia. Jeszcze tylko jutro sześć godzin, i później
będę mieć wolne przez całe cztery dni. C. trzy z nich pracuje, i to raczej dłużej niż krócej, co oznacza mnóstwo czasu na przesiadywanie w kuchni. Mam zamiar upiec coś
drożdżowego (koniecznie!),
kokosowego,
cytrynowego i
bananowego. Już się nie
mogę doczekać.Ostatnio jednak naszła mnie ogromna ochota na słodkie, ale potrzebowałam czegoś, co
zrobi się praktycznie samo i do przygotowania czego wszystkie składniki są w domu. Uważnie więc przejrzałam Cakes & slices, i udało mi się natrafić na wyjątkowo zachęcającą krajankę z
suszonymi morelami i
kokosową kruszonką. Jak się okazało w trakcie przygotowań, nie wszystkie składniki miałam w szafkach w odpowiednich ilościach...
Moreli i
kokosu było za mało, ale to nie problem. Połowę
moreli bowiem zastąpiłam
suszonymi śliwkami, i wyszło mi dwukolorowe nadzienie, które prezentowało się bardzo ładnie.
Kokosu dałam do kruszonki tyle, ile miałam, i podsypałam
mąką do otrzymania właściwej konsystencji. Efekt - bardzo zadowalający. Ciacho jest bardzo maślane, dość mocno słodkie. Ja następnym razem zmniejszyłabym ilość
cukru, ale C. zaoponował i stwierdził, że jest akurat. Stwierdził też, że smak
owoców nieco przytłoczył
kokos, co mi osobiście odpowiadało, ale ja nie jestem jakąś ogromną fanką
kokosu... Okazało się jednak, że C. go uwielbia, w związku z czym w niedzielę kupiliśmy półkilową paczkę wiórków, żebym mogła mu upiec kokosanki. Ale nie takie zwykłe, o nie... Z pewnym ciekawym składnikiem, którego
póki co, nie zdradzę. Zobaczymy, co mi z tego wyjdzie.
Póki co zapraszam na słodziutką,
słoneczną krajankę, którą przygotujecie naprawdę szybko, a która z pewnością zaspokoi nagłą potrzebę na coś słodkiego.Krajanka
morelowo-śliwkowa z
kokosemSkładniki:(na formę 25x25 cm)spód:100 g miękkiego
masła80 g
cukru1
jajko185 g
mąki pszennej1/2 łyżeczki
proszku do pieczenianadzienie:140 g
suszonych moreli1 łyżka Cointreau140 g suszonych
śliwek1 łyżka
wódki karmelowej2 łyżki
cukru250 ml gorącej
wodywierzch:100 g miękkiego
masła80 g
cukru1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii2
jajka120 g wiórek
kokosowych140 g
mąki pszennej1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaMasło utrzeć z
cukrem na puszystą masę. Wbić
jajko, dokładnie wymieszać. Partiami dodawać przesianą z
proszkiem do pieczenia mąkę, miksując na najniższych obrotach.Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć równomiernie ciasto, dociskając palcami.Piec w 180 st. C. przez 25 minut.Ostudzić.
Morele i
śliwki posiekać (osobno). Do jednej miski włożyć
morele, dodać Cointreau, 1 łyżkę
cukru i 125 ml gorącej
wody. W drugiej misce umieścić
śliwki, wlać
wódkę i wsypać 1 łyżkę
cukru, zalać 125 ml
wody. Odstawić na 30 minut.Po tym czasie masy zmiksować blenderem.
Masło utrzeć z
cukrem i ekstraktem na puszystą masę. Po jednym wbijać
jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Partiami wsypywać wiórki wymieszane z przesianą
mąką z
proszkiem do pieczenia.Na ostudzony spód wyłożyć masę
śliwkową i
morelową, paskami po skosie. Na wierzch wyłożyć masę
kokosową.Piec w 180 st. C. przez 25-30 minut, aż wierzch będzie złotobrązowy.Ostudzić, pokroić w kwadraty.Smacznego!
Pogoda coraz bardziej wiosenna. Słonko świeci coraz mocniej i dłużej, śnieg powoli topnieje, widziałam już pierwsze krokusy i przebiśniegi. Och, może w końcu uda mi się zastąpić zimowy płaszcz czymś lżejszym!