ßßß Cookit - przepis na Krajanka z suszonymi morelami i orzechami

Krajanka z suszonymi morelami i orzechami

nazwa

Wykonanie

Pomysł na takie ciasto podpatrzyłam tutaj ..ja migdały zamieniłam na orzechy..ciasto było pyszne...taką krajanka możemy dowolnie udekorować i może nawet zastąpić mazurka...
Składniki (na prostokątne ciasto o wym. 20 x 30 cm)
Na spód:
160 g mąki pszennej
40 g cukru
10 g cukru z prawdziwą wanilią
70 g masła
1 jajko
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Na warstwę morelową:
250 g suszonych moreli KRESTO
70 ml gorącej wody
30 ml likieru cointreau
15 g cukru
2 łyżeczki suszonej skórki pomarańczowej Gold Pak
Na warstwę migdałową [orzechową]:
3 jajka
90 g mielonych migdałów [ orzechy laskowe tarte Back Mit]
50 g cukru
Morele pokroić na mniejsze kawałki i zalać gorącą wodą. Dolać cointreau. Odstawić na 30 minut. Dodać cukier i skórkę pomarańczową, po czym zmiksować blenderem. Odstawić na bok.
Z podanych składników zagnieść ciasto (można ręcznie lub w malakserze).
Rozbić jajka, oddzielając żółtka od białek.Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty kogel-mogel.Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.Do kogla-mogla wmieszać mielone migdały [ orzechy]. Do powstałej masy delikatnie dodać pianę z białek.
Piekarnik rozgrzać do temp. 180 st. C (grzanie góra-dół).
Formę do pieczenia (prostokątną o wym. 20 x 30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie dno wylepić ciastem.
Spód posmarować masą morelową.
Na wierzch wylać masę jajeczno-migdałową [ orzechową].
Formę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 45-50 min.
Przed podaniem posypać na wierzchu cukrem-pudrem.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2014/04/krajanka-z-suszonymi-morelami-i.html