Pomysł na takie ciasto podpatrzyłam tutaj ..ja migdały zamieniłam na orzechy..ciasto było pyszne...taką krajanka możemy dowolnie udekorować i może nawet zastąpić mazurka...Składniki (na prostokątne ciasto o wym. 20 x 30 cm)Na spód:160 g mąki pszennej40 g cukru10 g cukru z prawdziwą wanilią70 g masła1 jajko1/4 łyżeczki proszku do pieczeniaNa warstwę morelową:250 g suszonych moreli KRESTO70 ml gorącej wody30 ml likieru cointreau15 g cukru2 łyżeczki suszonej skórki pomarańczowej Gold PakNa warstwę migdałową [orzechową]:3 jajka90 g mielonych migdałów [ orzechy laskowe tarte Back Mit]50 g cukruMorele pokroić na mniejsze kawałki i zalać gorącą wodą. Dolać cointreau. Odstawić na 30 minut. Dodać cukier i skórkę pomarańczową, po czym zmiksować blenderem. Odstawić na bok.Z podanych składników zagnieść ciasto (można ręcznie lub w malakserze).Rozbić jajka, oddzielając żółtka od białek.Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty kogel-mogel.Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.Do kogla-mogla wmieszać mielone migdały [ orzechy]. Do powstałej masy delikatnie dodać pianę z białek.Piekarnik rozgrzać do temp. 180 st. C (grzanie góra-dół).Formę do pieczenia (prostokątną o wym. 20 x 30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie dno wylepić ciastem.Spód posmarować masą morelową.Na wierzch wylać masę jajeczno-migdałową [ orzechową].Formę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 45-50 min.Przed podaniem posypać na wierzchu cukrem-pudrem.