ßßß Cookit - przepis na Krajanka z suszonymi morelami i migdałami

Krajanka z suszonymi morelami i migdałami

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię ciasta warstwowe, zwłaszcza takie, w których każda warstwa jest inna - zarówno pod względem smaku, jak i konsystencji. Właśnie taka jest ta krajanka. Spód to delikatnie waniliowe ciasto półkruche. Na nim znajduje się wilgotna, kwaskowata warstwa z suszonych moreli z nutką likieru cointreau . Warstwa, która wieńczy całość to "migdałowa chmurka" - piankowa masa z chrupkimi okruszkami migdałów.
Każdy znajdzie więc tutaj coś dla siebie: ciasto, owoce, słodką piankę. A która warstwa będzie Waszą ulubioną?
(na podstawie przepisu z książki Elizy Mórawskiej "White Plate. Słodkie")
Składniki (na prostokątne ciasto o wym. 20 x 30 cm)
Na spód:
160 g mąki pszennej
40 g cukru
10 g cukru z prawdziwą wanilią
70 g masła
1 jajko
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Na warstwę morelową:
250 g suszonych moreli
70 ml gorącej wody
30 ml likieru cointreau
15 g cukru
2 łyżeczki suszonej skórki pomarańczowej
Na warstwę migdałową:
3 jajka
90 g mielonych migdałów
50 g cukru
Przygotowanie
Morele pokroić na mniejsze kawałki i zalać gorącą wodą. Dolać cointreau . Odstawić na 30 minut. Dodać cukier i skórkę pomarańczową, po czym zmiksować blenderem. Odstawić na bok.
Z podanych składników zagnieść ciasto (można ręcznie lub w malakserze).
Rozbić jajka, oddzielając żółtka od białek.
Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty kogel-mogel.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Do kogla-mogla wmieszać mielone migdały.
Do powstałej masy delikatnie dodać pianę z białek.
Piekarnik rozgrzać do temp. 180 st. C (grzanie góra-dół).
Formę do pieczenia (prostokątną o wym. 20 x 30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie dno wylepić ciastem.
Spód posmarować masą morelową.
Na wierzch wylać masę jajeczno-migdałową.
Formę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 45-50 min.
Przed podaniem posypać na wierzchu cukrem-pudrem.
Smacznego!
Źródło:http://smakiemsietoczy.blogspot.com/2014/03/krajanka-z-suszonymi-morelami-i-migdaami.html