Wykonanie
Bardzo lubię ciasta warstwowe, zwłaszcza takie, w których każda warstwa jest inna - zarówno pod względem smaku, jak i konsystencji. Właśnie taka jest ta krajanka. Spód to delikatnie
waniliowe ciasto półkruche. Na nim znajduje się wilgotna, kwaskowata warstwa z
suszonych moreli z nutką
likieru cointreau . Warstwa, która wieńczy całość to "migdałowa chmurka" - piankowa masa z chrupkimi okruszkami
migdałów.Każdy znajdzie więc tutaj coś dla siebie: ciasto,
owoce, słodką piankę. A która warstwa będzie Waszą ulubioną?
(na podstawie przepisu z książki Elizy Mórawskiej "White
Plate. Słodkie")Składniki (na prostokątne ciasto o wym. 20 x 30 cm)Na spód:160 g
mąki pszennej40 g
cukru10 g
cukru z prawdziwą
wanilią70 g
masła1
jajko1/4 łyżeczki
proszku do pieczeniaNa warstwę
morelową:250 g
suszonych moreli70 ml gorącej
wody30 ml
likieru cointreau15 g
cukru2 łyżeczki suszonej
skórki pomarańczowejNa warstwę
migdałową:3
jajka90 g mielonych
migdałów50 g
cukruPrzygotowanie
Morele pokroić na mniejsze kawałki i zalać gorącą
wodą. Dolać cointreau . Odstawić na 30 minut. Dodać
cukier i
skórkę pomarańczową, po czym zmiksować blenderem. Odstawić na bok.Z podanych składników zagnieść ciasto (można ręcznie lub w malakserze).Rozbić
jajka, oddzielając
żółtka od
białek.
Żółtka utrzeć z
cukrem na puszysty kogel-
mogel.
Białka ubić ze szczyptą
soli na sztywną pianę.Do kogla-mogla wmieszać mielone
migdały.Do powstałej masy delikatnie dodać pianę z
białek.Piekarnik rozgrzać do temp. 180 st. C (grzanie góra-dół).Formę do pieczenia (prostokątną o wym. 20 x 30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie dno wylepić
ciastem.Spód posmarować masą
morelową.Na wierzch wylać masę jajeczno-
migdałową.Formę z
ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 45-50 min.Przed podaniem posypać na wierzchu
cukrem-pudrem.Smacznego!