Wykonanie
Dawno, dawno temu, kiedy jeszcze świeciło słońce, wybraliśmy się z C. na spacer. Szliśmy polną
drogą, która w końcu zamienia się w leśną, co sprawdziliśmy jeszcze dawniej. Tym razem jednak nie starczyło nam sił, i w pewnym momencie najzwyczajniej w świecie zawróciliśmy. I wtedy w oczy wpadła mi
jeżyna. Może i niezbyt słodka, ale pierwsza od kilku ładnych lat. W Danii bowiem
jeżyny kosztują fortunę, a w Polsce jakoś nie mogłam załapać się na sezon... W każdym razie - najpierw jedna. Później druga, trzecia, kolejne... Okazało się, że odkryliśmy prawdziwe
jeżynowe pole . Zbieraliśmy je do woreczka, połowę zjadając od razu. Pyszności!W domu długo szukałam odpowiedniego przepisu. Aż w końcu w Chocolate cakes wydawnictwa The Australian women's weekly znalazłam boskie brownie. Tam było z
malinami, które kolorystycznie może i lepiej się komponują, ale
jeżyny smakują tu wybornie. Świetnie przełamują ciężki,
czekoladowy smak. Bo ciasto, choć pyszne, jak dla nas jednak zbyt
czekoladowe (nigdy w życiu bym nie pomyślała, że takie słowa wyjdą mi
spod palców). Mnóstwo
czekolady w cieście, i do tego ganache (które trochę mi się zważyło, ech). Zamiast polewy następnym razem ubiję kremówkę - ciasto będzie lżejsze, chyba nawet bardziej letnie. Z drugiej strony - teraz odkrywam w sobie ogromne zapotrzebowanie na
czekoladę... Może dziś smakowałoby mi bardziej...?Brownie z
czekoladowym ganache i
jeżynami
Składniki:(na formę o średnicy 21 cm)35 g
kakao80 ml gorącej
wody150 g ciemnej
czekolady (70%)150 g
masła300 g ciemnego
brązowego cukru125 g mielonych
migdałów1 łyżeczka
proszku do pieczenia4
jajkaganache:200 g ciemnej
czekolady (70%)160 ml
śmietany kremówki (38%)dodatkowo:150 g
jeżynKakao wsypać do szklanki, wlać gorącą
wodę i mieszać aż do rozpuszczenia.
Czekoladę i
masło rozpuścić razem w kąpieli
wodnej. NIeco przestudzić, dodać rozpuszczone
kakao,
cukier,
migdały,
proszek do pieczenia i
żółtka, dokładnie wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wmieszać do masy.Formę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto, wyrównać wierzch.Piec w 160 st. C. przez 75 minut.Wyjąć z piekarnika, przestudzić 15 minut w formie, a następnie przełożyć na kratkę i zostawić do całkowitego ostudzenia.Kremówkę podgrzać, ale nie gotować. Ciepłą zalać posiekaną
czekoladę, wymieszać, aż
czekolada się rozpuści. Oblać masą ciasto, udekorować
jeżynami.Smacznego!Tak naprawdę duńskie
jeżyny kompletnie wysiadły przy włoskich - też udało nam się znaleźć takie dziko rosnące - słodkie i soczyste. Od razu widać, jak wielką różnicę robi słońce...