Wykonanie
Dorośli - generalnie rzecz biorąc - lubią
torty. Wiadomo, nie codziennie, bo po pierwsze zdrowy rozsądek, a po drugie nawet największy łasuch by wymiękł, jakby miał dzień w dzień pałaszować kawał ciacha z obłędnie słodkim kremem. Niemniej, od czasu do czasu, każdy z nas z przyjemnością sięga po kawałek
tortu. Oczywiście, preferencje są różne - krem
maślany,
śmietanowy, a może
mus czekoladowy lub owocowy? Lekki
biszkopt lub jakaś cięższa baza, albo dla odmiany
beza.
Owoce, karmel,
orzechy - możliwości dodatków są nieograniczone. Każdy, nawet największy wybredziuch, znajdzie coś dla siebie.Ale co z dziećmi? Nie dla nich nieporęczne trójkąty, wszystko brudzące i lepiące kremy. Zjedzą łyżeczkę, może dwie i grzecznie podziękują, albo po prostu uciekną się bawić. Czym więc zadowolić wybredne podniebienia małych smakoszy? Odpowiedź jest, wbrew pozorom, prosta: babeczkami . Najlepiej w wersji mini. Takimi, które da się łatwo złapać w biegu, które nie wybrudzą wszystkiego i wszystkich, a najlepiej, żeby jeszcze były kolorowe. Takie maleństwa znikają w małych brzuszkach zaskakująco szybko, a i starsi biesiadnicy z przyjemnością sięgają po takie słodkości.Te babeczki przygotowałam już niemal miesiąc temu, ale znów - jakoś nie było okazji o nich napisać. Szkoda, żeby przepały w czeluściach dysku, bo są naprawdę urocze i pyszne. Intensywnie kokosowa babeczka z delikatnie
truskawkowym,
bezowym kremem, który smakuje jak ciepłe
lody . Dzieciaki je uwielbiają, a dorośli z rozrzewnieniem wspominają dawne czasy. Spróbujecie?Mini muffinki
kokosowe z
bezą truskawkową
Składniki:(na 24 sztuki)170 g
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/8 łyżeczki
soli60 g
cukru kokosowego3 łyżki
wiórków kokosowych1
jajko150 ml
maślanki45 ml
olejubeza truskawkowa:2
białka100 g
truskawek220 g
cukru2 łyżki
wodykilka kropli
czerwonego barwnika spożywczego w paściedodatkowo:2 łyżki
wiórków kokosowychMąkę przesiać, wymieszać z proszkiem,
solą,
cukrem i wiórkami kokosowymi.
Jajko roztrzepać, wymieszać z
maślanką i
olejem. Wlać mokre składniki do suchych, wymieszać tylko do połączenia składników.Masę przelać do formy wyłożonej papilotkami.Piec w 180 st. C. przez 20-25 minut.Ostudzić.
Truskawki zmiksować blenderem na gładką masę. Mus razem z
cukrem i
wodą umieścić w garnuszku, podgrzewać, aż
syrop osiągnie temperaturę 115 st. C.
Białka ubić prawie na sztywno, powoli wlewać gorący
syrop. Ubijać kolejne 10 minut, aż masa całkowicie ostygnie. Ewentualnie dodać barwnik, jeśli kolor wyjdzie zbyt blady.
Bezę przełożyć do woreczka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Wyciskać na muffinki, posypać wiórkami kokosowymi.Smacznego!Od razu przypomniałam sobie tamten kwietniowy dzień - znajomi, grill, słoneczko... Miło było.