ßßß Cookit - przepis na KEEP ROLLIN'

KEEP ROLLIN'

nazwa

Wykonanie

Szalony tydzień. No, to był szalony tydzień. Padam na pysk, ale wolę krawędzie i emocje, niż ich brak. Nie mam za grosz własnej energii - czerpię ją od innych. Taka jestem. Keep rollin'!
ROLLSY Z BAKŁAŻANEM, TOFU I MANGO:
składniki:
1 bakłażan
1 opakowanie wędzonego tofu (najlepiej czeskiego!)
0,5 dojrzałego mango
sałata
oliwa z oliwek
sos sojowy
bazylia suszona, sól, pieprz
relish pomidorowy:
pomidory 0,5kg
0,5 cebuli
3 suszone pomidory
1 ząbek czosnku
cukier trzcinowy 1 łyżeczka
ocet balsamiczny 2tsp
2 szczypty słodkiej papryki w proszku
2-3 listki świeżej bazylii
sól, pieprz
ciasto na wrapy: z ciastem na wrapy sprawa wygląda tak, że niewarto go robić w tak małej ilości jak na kilka rollsów – można je mrozić; generalna proporcja przyjmując jakiekolwiek naczynie za 1 wygląda tak:
mąka orkiszowa 4 jednostki
mąka pszenna 3 jednostki
wrzątek 2 jednostki
olej 1 jednostka
szczypta soli
przyprawy – jakiekolwiek – moje ulubione – papryka w proszku, czubryca zielona
wykonanie:
Relish pomidorowy. Warto zrobić go więcej i zapasteryzować w słoikach. Pomidory obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Odstaw. Posiekaj cebulę i podsmaż na złoto na zalewie z suszonych pomidorów z olejem. Dodaj posiekany czosnek. Zamieszaj szybko i dodaj pomidory. Smaż na wolnym ogniu. Jak trochę odparują, dodaj cukier, ocet i przyprawy. Duś dalej, aż będzie gęsty i lepki. Na sam koniec dodaj porozrywaną bazylię i odstaw. 7
Bakłażana pokrój w plastry, posól porządnie i odstaw na sito na przynajmniej godzinę. Następnie opłucz i odciśnij. Wymieszaj z oliwą, solą, pieprzem i suszoną bazylią. Piecz w 200st z dwa razy mieszając. Niech nie będę rozsypane osobno, tylko pieką się w swoim aromacie. Odstaw.
Tofu pokrój w półplasterki i smaż z sosem sojowym na patelni. Odstaw.
Mango obierz i pokrój byle-jak. Odstaw.
Ciasto na wrapy. Wymieszaj oba rodzaje mąki z przyprawami i olejem. Na końcu dolej wrzątek, szybko zamieszaj i od razu zagniataj – dobrą chwilę. Daj mu odpocząć 15min Odrywaj kulki średnicy ok.5 cm i wałkuj cienko na rozmiar patelni naleśnikowej. Rozgrzej ją dość mocno i smaż placki bez oleju. Odkładaj je od razu do garnka z pokrywką, żeby nie zesztywniały.
Ok. Poczekaj aż wszystko ostygnie i na środek wrapa wykładaj kolejno: posiekaną sałatę, relish, bakłażana, mango i tofu. Dzięki tej kolejności nie bd rozmiękać, ani się wysypywać. Zawijaj w papier i zabieraj gdzie chcesz. Smacznego!
I pamiętaj... jedzmy ładnie!
Organizator: Czarnula75
Źródło:http://foodaua.blogspot.com/2013/08/keep-rollin.html