ßßß
Szalony tydzień. No, to był szalony tydzień. Padam na pysk, ale wolę krawędzie i emocje, niż ich brak. Nie mam za grosz własnej energii - czerpię ją od innych. Taka jestem. Keep rollin'!ROLLSY Z BAKŁAŻANEM, TOFU I MANGO:
składniki:1 bakłażan1 opakowanie wędzonego tofu (najlepiej czeskiego!)0,5 dojrzałego mangosałataoliwa z oliweksos sojowybazylia suszona, sól, pieprzrelish pomidorowy:pomidory 0,5kg0,5 cebuli3 suszone pomidory1 ząbek czosnkucukier trzcinowy 1 łyżeczkaocet balsamiczny 2tsp2 szczypty słodkiej papryki w proszku2-3 listki świeżej bazyliisól, pieprzciasto na wrapy: z ciastem na wrapy sprawa wygląda tak, że niewarto go robić w tak małej ilości jak na kilka rollsów – można je mrozić; generalna proporcja przyjmując jakiekolwiek naczynie za 1 wygląda tak:mąka orkiszowa 4 jednostkimąka pszenna 3 jednostkiwrzątek 2 jednostkiolej 1 jednostkaszczypta soliprzyprawy – jakiekolwiek – moje ulubione – papryka w proszku, czubryca zielonawykonanie:
Relish pomidorowy. Warto zrobić go więcej i zapasteryzować w słoikach. Pomidory obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Odstaw. Posiekaj cebulę i podsmaż na złoto na zalewie z suszonych pomidorów z olejem. Dodaj posiekany czosnek. Zamieszaj szybko i dodaj pomidory. Smaż na wolnym ogniu. Jak trochę odparują, dodaj cukier, ocet i przyprawy. Duś dalej, aż będzie gęsty i lepki. Na sam koniec dodaj porozrywaną bazylię i odstaw. 7Bakłażana pokrój w plastry, posól porządnie i odstaw na sito na przynajmniej godzinę. Następnie opłucz i odciśnij. Wymieszaj z oliwą, solą, pieprzem i suszoną bazylią. Piecz w 200st z dwa razy mieszając. Niech nie będę rozsypane osobno, tylko pieką się w swoim aromacie. Odstaw.Tofu pokrój w półplasterki i smaż z sosem sojowym na patelni. Odstaw.Mango obierz i pokrój byle-jak. Odstaw.Ciasto na wrapy. Wymieszaj oba rodzaje mąki z przyprawami i olejem. Na końcu dolej wrzątek, szybko zamieszaj i od razu zagniataj – dobrą chwilę. Daj mu odpocząć 15min Odrywaj kulki średnicy ok.5 cm i wałkuj cienko na rozmiar patelni naleśnikowej. Rozgrzej ją dość mocno i smaż placki bez oleju. Odkładaj je od razu do garnka z pokrywką, żeby nie zesztywniały.Ok. Poczekaj aż wszystko ostygnie i na środek wrapa wykładaj kolejno: posiekaną sałatę, relish, bakłażana, mango i tofu. Dzięki tej kolejności nie bd rozmiękać, ani się wysypywać. Zawijaj w papier i zabieraj gdzie chcesz. Smacznego!I pamiętaj... jedzmy ładnie!Organizator: Czarnula75