Wykonanie
Osobiście lubię naleśniki na słodko, ale dla wielu osób przypominają one bardziej deser, niż obiad. Któregoś dnia zaczęłam robić takie naleśniki dla mojego
Męża, a wtedy jeszcze Narzeczonego, który woli konkrety. Dziś w takiej formie naleśniki robię często na obiad, ale zdarza się też, że pojawiają się, jako ciepła kolacja na różnego rodzaju imprezy. Można je oczywiście zrobić wcześniej i tylko zapiec przed podaniem. Goście zazwyczaj są zdziwieni jak widzą naleśniki, no ale po spróbowaniu już nikt się nie dziwi :)
Naleśniki:3
jajka3 szklanki
mleka3 szklanki
mąki*ewentualnie
olej do smażeniaNadzienie:4 kawałki
kiełbasy śląskiej (lub więcej :)1 duża
cebula1 duża
papryka (kolor dowolny)1 łyżka
oleju1 puszka
czerwonej fasolki3 łyżki
przecieru pomidorowego½ łyżeczka
pieprzu Cayenne1 łyżeczka Gyrosu1 płaska łyżeczka
soliPieprz2 łyżki
mąkiDodatkowo:Ok. 100gr
żółtego sera np. gouda
Jajka i
mleko mieszamy trzepaczką i wsypujemy stopniowo
mąką. Ciasto naleśnikowe jest gotowe, gdy nie ma grudek. Naleśniki pieczemy na rozgrzanej patelni, bez dodatku
oleju. Jeśli ciasto lepi się do patelni, wówczas możemy co pewien czas wlać kroplę
oleju, lub przetrzeć patelnię papierem kuchennym nasączonym
olejem.Po upieczeniu wszystkich naleśników przyrządzamy sos.
Kiełbasę i
cebulę obieramy ze skórki, kroimy w kosteczki.
Paprykę kroimy w podłyżne paski, a następnie wrzucamy do rondla z
olejem i
cebulą, po czym dusimy około 5 minut. Następnie dodajemy
kiełbasę,
przecier pomidorowy i około ½ szklanki
wody. Całość zagotowujemy. Osobno do ½ szklanki
wody wsypujemy
mąkę i mieszamy tak długo, aż nie będzie grudek. Następnie wlewamy do gotującego się dania i mieszamy, by sos się ponownie zagotował i nie przypalił. Na koniec dodajemy
przyprawy do smaku i odcedzoną
fasolkę. Całość jeszcze raz mieszamy łyżką.
Upieczone naleśniki faszerujemy
sosem pomidorowo –
kiełbasowym i układamy jeden przy drugim na blaszce wyłożonej pergaminem.Gdy wszystkie naleśniki będą gotowe, posypujemy je po górze potartym lub pokrojonym w paseczki
serem.
Naleśniki wkładamy do mocno nagrzanego piekarnika na 2 – 5 minut, tak by się
ser rozpuścił.
R E K L A M A