ßßß Cookit - przepis na Brownies z nutą pomarańczy

Brownies z nutą pomarańczy

nazwa

Wykonanie

Brownies to amerykańskie ciasto u nas nazywane murzynkiem :)
Ostatnio bardzo polubiłam gorzką czekoladę z pomarańczową skórką, dlatego postanowiłam zrobić ciasto w tym smaku. Samo w sobie jest bardzo dobre i można je dowolnie modyfikować np. dodać zamiast pomarańczy olejku rumowego, migdałowego lub jeszcze innego, albo zrobić tradycyjne o smaku czekolady. Można też dodać orzechy lub inne lubiane przez nas bakalie.
Składniki:
250g czekolady gorzkiej lub deserowej
300ml oleju
6 jaj
200g cukru
1/3 łyżeczki soli
250g jogurtu naturalnego
350g mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Ok. ½ aromatu pomarańczowego
Dodatkowo można dodać:
Około 100g kandyzowanej skórki z pomarańczy (około 70g do ciasta, 30g do polewy) lub otartą skórkę z 1 pomarańczy do ciasta.
Polewa:
100g czekolady
100ml śmietany
Czekoladę łamiemy lub kroimy nożem na drobniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, w taki sposób, by naczynie z czekoladą nie stykało się z taflą gorącej wody, w naczyniu poniżej, gdyż czekolada może się nam zwarzyć.
Rozpuszczoną czekoladę mieszamy z jogurtem naturalnym. Jajka ubijamy z cukrem i solą, dodajemy do nich stopniowo mieszaninę czekolady z jogurtem, następnie mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i olej. Na koniec dodajemy olejek pomarańczowy i drobno posiekaną kandyzowaną skórkę z pomarańczy (jeśli posiadamy).
Gotowe ciasto przelewamy do średniej blaszki (np. 24 x 32cm lub nieco większej) wyłożonej pergaminem lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.
Brownie pieczemy w temperaturze 170°C, około 45 – 50 minut ( w większej blaszce krócej).
Po wystudzeniu ciasta robimy polewę. Połamaną czekoladę wsypujemy do rondelka, zalewamy śmietaną i gotujemy na wolnym ogniu, stale mieszając, do chwili gdy polewa się zagotuje. Wtedy można dodać drobno pokrojoną skórkę z pomarańczy, polewę jeszcze raz wymieszać, po czym rozprowadzić równomiernie po cieście i pozostawić do ostygnięcia.
R E K L A M A
Źródło:http://smakowyraj.blogspot.com/2014/03/brownies-z-nuta-pomaranczy.html