Wykonanie

Brownies to amerykańskie ciasto u nas nazywane murzynkiem :)Ostatnio bardzo polubiłam
gorzką czekoladę z
pomarańczową skórką, dlatego postanowiłam zrobić ciasto w tym smaku. Samo w sobie jest bardzo dobre i można je dowolnie modyfikować np. dodać zamiast
pomarańczy olejku rumowego,
migdałowego lub jeszcze innego, albo zrobić tradycyjne o smaku
czekolady. Można też dodać
orzechy lub inne lubiane przez nas
bakalie.


Składniki:250g
czekolady gorzkiej lub deserowej300ml
oleju6 jaj200g
cukru1/3 łyżeczki
soli250g
jogurtu naturalnego350g
mąki3 łyżeczki
proszku do pieczeniaOk. ½
aromatu pomarańczowegoDodatkowo można dodać:Około 100g kandyzowanej skórki z
pomarańczy (około 70g do ciasta, 30g do polewy) lub otartą skórkę z 1
pomarańczy do ciasta.Polewa:100g
czekolady100ml
śmietanyCzekoladę łamiemy lub kroimy nożem na drobniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli
wodnej, w taki sposób, by naczynie z
czekoladą nie stykało się z taflą gorącej
wody, w naczyniu poniżej, gdyż
czekolada może się nam zwarzyć.Rozpuszczoną
czekoladę mieszamy z
jogurtem naturalnym.
Jajka ubijamy z
cukrem i
solą, dodajemy do nich stopniowo mieszaninę
czekolady z
jogurtem, następnie
mąkę wymieszana z
proszkiem do pieczenia i
olej. Na koniec dodajemy
olejek pomarańczowy i drobno posiekaną kandyzowaną skórkę z
pomarańczy (jeśli posiadamy).Gotowe ciasto przelewamy do średniej blaszki (np. 24 x 32cm lub nieco większej) wyłożonej pergaminem lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej
bułką tartą.Brownie pieczemy w temperaturze 170°C, około 45 – 50 minut ( w większej blaszce krócej).Po wystudzeniu ciasta robimy polewę. Połamaną
czekoladę wsypujemy do rondelka, zalewamy
śmietaną i gotujemy na wolnym ogniu, stale mieszając, do chwili gdy polewa się zagotuje. Wtedy można dodać drobno pokrojoną skórkę z
pomarańczy, polewę jeszcze raz wymieszać, po czym rozprowadzić równomiernie po cieście i pozostawić do ostygnięcia.

R E K L A M A