ßßß
SKŁADNIKI NA OK 12 DUŻYCH MUFFINEK :2 szklanki mąki tortowej3/4 szklanki cukru (lubię słodkie ;) )2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli2 jajka250ml jogurtu naturalnego1/3 szklanki olejutabliczka białej czekoladypudełko borówekBorówki myjemy, czekoladę rozdrabniamy w blenderze bądź w jakiś inny, skuteczny sposób. :)
Wszystkie suche składniki (mąka, sól, cukier i proszek do pieczenia) mieszamy ze sobą w jednej misce, wszystkie mokre (jajka,olej i jogurt) mieszamy w drugiej. Następnie połączone ze sobą mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy (nie robimy tego dokładnie, ciasto nie musi być gładkie) i do masy dodajemy rozdrobnioną białą czekoladę (zostaw jej trochę do posypania wierzchu). Jeśli mamy np. silikonowe foremki do muffinek to w zależności od upodobań wykładamy je papierowymi papilotkami bądź nie (ja użyłam). Na spód kładziemy niewielką porcję ciasta, układamy borówki, przykrywamy kolejną porcją ciasta, z wierzchu kładziemy kilka borówek oraz sypiemy białą czekoladę. Foremki powinny być wypełnione ciastem do ok 3/4 wysokości.
Muffinki lądują w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na ok. 20 minut. Oczywiście polecam je obserwować, każdy piekarnik piecze inaczej. Powinny być zarumienione z góry, ja sprawdzam stan ciasta wykałaczką. :)
I gotowe, są pyszne, życzę smacznego! :)

