Wykonanie

Niemiecka Norymberga jest odpowiednikiem naszego Torunia, czyli jest miastem słynącym z pierników. Oryginalnie pierniczki z Norymbergi robione są na okrągłych opłatkach ( ale bez opłatków też się je da zrobić) i występują w
trzech odsłonach: bez polewy, z lukrem lub w
polewie czekoladowej. Ja najbardziej lubię te lukrowane i takie właśnie zrobiłam. Ogólnie pierniczki w polewie jakoś lepiej się trzymają, są mięciutkie i przepyszne.



Ps. Opłatki do wypieków można kupić na allegro lub zrobić pierniczki bez opłatka.Przepis na
skórkę pomarańczową znajduje się poniżej.Składniki:4
jajka250g
miodu (może być sztuczny)200g
cukru100ml
śmietany np. kremówki4 łyżeczki
przyprawy do piernika½ łyżeczki
soli1 ½ łyżeczki
sody800g
mąki200g mieszanki
migdałów,
orzechów laskowych i włoskich lub samych
migdałów (posiekanych lub mielonych)½
olejku cytrynowego½
olejku pomarańczowego2 łyżki kandyzowanej skórki z
pomarańczyEwentualnie okrągłe opłatki
Lukier:1 szklanka
cukru pudruOk. 4 łyżki
wody,
mleka lub
wody zmieszanej z
sokiem wyciśniętym z
cytrynyJeśli
miód jest twardy, wkładamy go do garnka i rozpuszczamy na wolnym ogniu, mieszając.
Miód ma być płynny, ale nie gorący. Jeśli jest ciepły najlepiej wlać do niego zimną
śmietanę, by od razu był gotów do użycia.
Jajka mieszamy razem z
cukrem,
miodem i
śmietaną, przy użyciu drewnianej łyżki lub widelca. Następnie dodajemy
przyprawę do piernika,
olejek cytrynowy i
pomarańczowy,
sól, mielone
migdały i
orzechy (lub same
migdały) i stopniowo dodajemy
mąkę wymieszaną z
sodą. Na koniec dodajemy
skórkę pomarańczową i jeszcze raz całość dobrze mieszamy.Z gotowego ciasto formujemy kulki ręcznie lub łyżeczką i układamy je na papierze pergaminie, lekko spłaszczamy, pozostawiając pomiędzy pierniczkami pewien odstęp, by podczas pieczenia się nie zlepiły.W przypadku pieczenia pierniczków na opłatkach, postępujemy podobnie. Na opłatek nakładamy uformowaną kulkę ciasta lub nakładamy je łyżeczką i spłaszczamy w kształt koła.Najlepiej od razu uformować wszystkie pierniczki, a
potem dopiero przystąpić do pieczenia, by nie narażać piekarnika na daremne przebiegi :) Wiem, że nie wszyscy mają wystarczająco dużo blach do pieczenia, ale zawsze można użyć kilku arkuszy papieru, który po upieczeniu jednych pierniczków, zdejmiemy z blachy i od razu położymy na nią następny arkusz.Pierniczki pieczemy około 8 – 15 minut w temperaturze 180 ⁰C .Po upieczeniu i wystudzeniu pierniczki lukrujemy. Do
cukru pudru dodajemy kilka łyżek
wody,
mleka lub
wody z sokiem cytrynowym i mieszamy tak długo, aż masa stanie się jednolita i pozbędziemy się grudek. Gotowym lukrem przy pomocy pędzelka lukrujemy pierniki (najpierw spód
potem góra), układamy ponownie na pergaminie, by
lukier stwardniał i odstawiamy na kilka godzin. Wysuszone pierniki przekładamy do szczelnych puszek, by nie straciły świeżości i aromatu.Skórka z
pomarańczy:Kandyzowaną skórkę z
pomarańczy można przygotować na dwa sposoby, ale w obu przypadkach najpierw
pomarańcze należy sparzyć, następnie obrać i wyciąć część białej błony znajdującej się w środku, a następnie:- w pierwszym sposobie: do garnka wlewamy pół szklanki
wody i wsypujemy pół szklanki
cukru i zagotowujemy. Następnie dodajemy skórkę z 1 – 2
pomarańczy pociętą na kilka mniejszych części i gotujemy około 5 – 7 minut pod przykryciem na wolnym ogniu. Garnek ze skórką odstawiamy do ostygnięcia (można wynieść w zimne miejsce). Zimą skórkę kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do pierników. Skórkę taką można przechowywać krótki czas w lodówce, wystarczy przełożyć ją do słoja i zalać
syropem, w którym się gotowała. Jeśli chcemy
mieć skórkę na dłużej wystarczy szczelnie zakręcone słoje pasteryzować około 5 – 7 minut.- w drugim sposobie: skórkę kroimy w bardzo drobną kosteczkę, wsypujemy do słoja, zasypujemy 2 – 3 łyżkami
cukru, szczelnie zakręcamy i potrząsamy słojem, by
cukier się równomiernie rozprowadził. Odstawiamy na pewien czas, po czym znowu potrząsamy i tak do chwili gdy
cukier się rozpuści. Gotową skórkę możne przechowywać kilka dni w lodówce.R E K L A M A