Wykonanie

Tradycyjny śląski obiad składa się z rolady, klusek i modrej
kapusty. Taki sam obiad jest tradycją w Berlinie, a wzięło się to stąd, że dawno temu wielu ślązaków wyemigrowało w okolice Berlina i wprowadziło nasz zwyczaj obiadowy :)

Składniki:Ok. 700g
mięsa wołowego na rolady lub wieprzowego2 średnie
cebule3 kawałki
kiełbasy śląskiejŚredni
słój ogórków kiszonych lub konserwowych
Musztarda*można dodać również
boczkuDodatkowo:1/3 kostki
margaryny do smażeniaBawełniane białe nici lub wykałaczkiPokrojoną na plastry
wołowinę roztrzaskujemy młotkiem do kotletów, a następnie delikatnie solimy, smarujemy
musztardą i posypujemy
pieprzem.
Cebulę, kroimy w ząbki, a
ogórki i
kiełbaski, kroimy w podłużne paseczki, które układamy na
mięso.

Najlepiej rozkładać wszystkie składniki po kolei, a na koniec zwijać
mięso w roladki i jak już wszystkie będą zrolowane, to owinąć je nitką, lub sczepić wykałaczkami. Ja jednak jakoś wolę użyć do tego
nitki.

Margarynę rozpuszczamy w brytfannie i gdy jest już bardzo gorąca, układamy na niej rolady i podsmażamy z każdej ze stron, po czym podlewamy
wodą i przykrywamy brytfannę pokrywą. Rolady dusimy na wolnym ponad godzinę, co pewien czas je przewracając, by nie przywarły i podlewając
wodą. Zlewamy
wywar z
mięsa do rondelka. Jeśli nie ma go zbyt dużo, podlewamy
mięso wodą i gdy się zagotuje zlewamy
wywar, z którego robimy sos.Sos
Wywar mięsny½ szklanki zimnej
wody1 łyżka
mąki pszennejDo zimnej
wody wsypujemy
mąkę i mieszamy, do czasu gdy nie będzie grudek ( lub w szybszej wersji: wlewamy
wodę do małego słoiczka, wsypujemy
mąkę, zakręcamy
słój i potrząsamy kilka
razy :)Do gotującego się
wywaru wlewamy rozrobioną mieszaninę i gotujemy cały czas mieszając. Na koniec sos doprawiamy
solą i
pieprzem.

R E K L A M A