ßßß Cookit - przepis na Kruchy jabłecznik z rodzynkami i cynamonem

Kruchy jabłecznik z rodzynkami i cynamonem

nazwa

Wykonanie

Jabłecznik z rodzynkami i cynamonem, to jedno z moich pierwszych ciast jakie piekłam lata temu, gdy byłam jeszcze dzieckiem. Uwielbiam jabłeczniki, zwłaszcza takie z kwaśnych jabłek, co dla mnie jest poezją.
Ciasto:
50dag mąki
20dag cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
20dag margaryny
3 jajka
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
1kg jabłek (świeżych* lub musu jabłkowego domowej roboty ze słoika**)
2 cukry waniliowe
3 łyżeczki cynamonu
¾ szklanki rodzynek
Dodatkowo:
1 – 2 łyżki cukru pudru do posypania
Miękką margarynę ucieramy, a następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy i jajka. Na koniec dodajemy po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części: 2/3 i 1/3.
Średniej wielkości blaszkę smarujemy tłuszczem, a następnie rozprowadzamy cienko, palcami 2/3 ciasta na spód, nakłuwamy widelcem. Resztę ciasta wkładamy do lodówki.
*Obrane jabłka trzemy na grubych oczkach tarki i podgotowujemy lekko w garnku, co pewien czas mieszając. Jeśli jabłka są suche można dodać kilka łyżek wody. Gdy jabłka się zagotują zdejmujemy z ognia i pozostawiamy aż przestygną.
**Gotowy mus jabłkowy wyjmujemy ze słoja.
W tym miejscu do jabłek dodajemy cynamon i cukier waniliowy oraz przepłukane wrzątkiem rodzynki. Całość mieszamy i rozprowadzamy równomiernie na cieście.
Na jabłka dajemy pozostałą część ciasta. Można ją rozwałkować i pociąć radełkiem, jak to ja zrobiłam lub potrzeć na grubych oczkach tarki, rozdrobnić palcami, czy powykrawać foremkami do ciasteczek różne kształty.
Kruche ciasto z jabłkami pieczemy około godziny w piekarniku rozgrzanym do 180°C .
Zimne ciasto posypujemy cukrem pudrem, co najlepiej zrobić przed samym podaniem, gdyż wtedy mamy gwarancję, że cukier nam się nie rozpuści.
R E K L A M A
Źródło:http://smakowyraj.blogspot.com/2013/04/kruchy-jabecznik-z-rodzynkami-i.html