Wykonanie

Jabłecznik z
rodzynkami i
cynamonem, to jedno z moich pierwszych ciast jakie piekłam lata temu, gdy byłam jeszcze dzieckiem. Uwielbiam jabłeczniki, zwłaszcza takie z kwaśnych
jabłek, co dla mnie jest poezją.


Ciasto:50dag
mąki20dag
cukru2 łyżeczki
cukru waniliowego20dag
margaryny3
jajka1 ½ łyżeczki
proszku do pieczeniaNadzienie:1kg
jabłek (świeżych* lub
musu jabłkowego domowej roboty ze słoika**)2
cukry waniliowe3 łyżeczki
cynamonu¾ szklanki
rodzynekDodatkowo:1 – 2 łyżki
cukru pudru do posypania
Miękką margarynę ucieramy, a następnie dodajemy
cukier i
cukier waniliowy i
jajka. Na koniec dodajemy po trochu
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części: 2/3 i 1/3.Średniej wielkości blaszkę smarujemy tłuszczem, a następnie rozprowadzamy cienko, palcami 2/3 ciasta na spód, nakłuwamy widelcem. Resztę ciasta wkładamy do lodówki.*Obrane
jabłka trzemy na grubych oczkach tarki i podgotowujemy lekko w garnku, co pewien czas mieszając. Jeśli
jabłka są suche można dodać kilka łyżek
wody. Gdy
jabłka się zagotują zdejmujemy z ognia i pozostawiamy aż przestygną.**Gotowy
mus jabłkowy wyjmujemy ze słoja.W tym miejscu do
jabłek dodajemy
cynamon i
cukier waniliowy oraz przepłukane wrzątkiem
rodzynki. Całość mieszamy i rozprowadzamy równomiernie na cieście.

Na
jabłka dajemy pozostałą część ciasta. Można ją rozwałkować i pociąć radełkiem, jak to ja zrobiłam lub potrzeć na grubych oczkach tarki, rozdrobnić palcami, czy powykrawać foremkami do
ciasteczek różne kształty.

Kruche ciasto z
jabłkami pieczemy około godziny w piekarniku rozgrzanym do 180°C .Zimne ciasto posypujemy
cukrem pudrem, co najlepiej zrobić przed samym podaniem, gdyż wtedy mamy gwarancję, że
cukier nam się nie rozpuści.

R E K L A M A