ßßß
Jabłecznik z rodzynkami i cynamonem, to jedno z moich pierwszych ciast jakie piekłam lata temu, gdy byłam jeszcze dzieckiem. Uwielbiam jabłeczniki, zwłaszcza takie z kwaśnych jabłek, co dla mnie jest poezją.
Ciasto:50dag mąki20dag cukru2 łyżeczki cukru waniliowego20dag margaryny3 jajka1 ½ łyżeczki proszku do pieczeniaNadzienie:1kg jabłek (świeżych* lub musu jabłkowego domowej roboty ze słoika**)2 cukry waniliowe3 łyżeczki cynamonu¾ szklanki rodzynekDodatkowo:1 – 2 łyżki cukru pudru do posypaniaMiękką margarynę ucieramy, a następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy i jajka. Na koniec dodajemy po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części: 2/3 i 1/3.Średniej wielkości blaszkę smarujemy tłuszczem, a następnie rozprowadzamy cienko, palcami 2/3 ciasta na spód, nakłuwamy widelcem. Resztę ciasta wkładamy do lodówki.*Obrane jabłka trzemy na grubych oczkach tarki i podgotowujemy lekko w garnku, co pewien czas mieszając. Jeśli jabłka są suche można dodać kilka łyżek wody. Gdy jabłka się zagotują zdejmujemy z ognia i pozostawiamy aż przestygną.**Gotowy mus jabłkowy wyjmujemy ze słoja.W tym miejscu do jabłek dodajemy cynamon i cukier waniliowy oraz przepłukane wrzątkiem rodzynki. Całość mieszamy i rozprowadzamy równomiernie na cieście.
Na jabłka dajemy pozostałą część ciasta. Można ją rozwałkować i pociąć radełkiem, jak to ja zrobiłam lub potrzeć na grubych oczkach tarki, rozdrobnić palcami, czy powykrawać foremkami do ciasteczek różne kształty.
Kruche ciasto z jabłkami pieczemy około godziny w piekarniku rozgrzanym do 180°C .Zimne ciasto posypujemy cukrem pudrem, co najlepiej zrobić przed samym podaniem, gdyż wtedy mamy gwarancję, że cukier nam się nie rozpuści.
R E K L A M A