ßßß
Ten przepis na babkę jest chyba najprostszy na świecie, w końcu wystarczy wszystko tylko wymieszać :) Do tego za każdym razem może nam wyjść nieco inny smak, wszystko zależy od tego jakie dodamy bakalie i dżem. Bez bakalii również smakuje świetnie. Poza prostotą wykonania, dodatkowym atutem tej babki jest to, że ma fajną konsystencję, jest taka delikatna, mięciutka i lekko wilgotna, przez co babka utrzymuje dość długo świeżość. W każdym razie polecam gorąco, bo jest przepyszna :)PS. Babkę możecie oblać czekoladą, lukrem, posypać cukrem pudrem lub zostawić taką jaka jest po upieczeniu.
Ciasto:2 jajka1 szklanka cukru½ szklanki oliwy2 łyżeczki sody400ml kefiru2 łyżki kakao100 - 150ml dżemu (lub musu jabłkowego)2 szklanki mąkiDodatkowo:1 szklanka bakalii (tych jakie lubicie)1 łyżka mąkiPolewa:100g czekolady deserowej80ml śmietany kremówkiWszystkie składniki na babkę razem mieszamy, przy czym pod koniec dodajemy kakao i mąkę. Na koniec dodajemy bakalie, pokrojone orzechy i migdały można wsypać od razu, a rodzynki, morele, żurawinę etc., pierw płuczemy wrzątkiem, a następnie oprószamy mąką, by nam się nie utopiły w babce. Całość jeszcze raz mieszamy łyżką, przelewamy do dwóch podłużnych, średnich foremek na babki ( długości 25cm), wysmarowanych tłuszczem i pieczemy w temperaturze 180°C przez około 45 minut.
Około 10 minut po upieczeniu wyjmujemy babki z foremek i pozostawiamy by wystygły i odparowały.
Na zimne babki robimy polewę z czekolady. Tabliczkę czekolady łamiemy na drobniejsze kawałki, zalewamy śmietaną i gotujemy na wolnym ogniu stale mieszając, aż powstanie jednolita gładka masa. Ciepłą polewą polewamy babki i pozostawiamy, by polewa stwardniała.
R E K L A M A