Wykonanie

Ten przepis na babkę jest chyba najprostszy na świecie, w końcu wystarczy wszystko tylko wymieszać :) Do tego za każdym razem może nam wyjść nieco inny smak, wszystko zależy od tego jakie dodamy
bakalie i
dżem. Bez
bakalii również smakuje świetnie. Poza prostotą wykonania, dodatkowym atutem tej babki jest to, że ma fajną konsystencję, jest taka delikatna, mięciutka i lekko wilgotna, przez co babka utrzymuje dość długo świeżość. W każdym razie polecam gorąco, bo jest przepyszna :)PS. Babkę możecie oblać
czekoladą, lukrem, posypać
cukrem pudrem lub zostawić taką jaka jest po upieczeniu.


Ciasto:2
jajka1 szklanka
cukru½ szklanki
oliwy2 łyżeczki
sody400ml
kefiru2 łyżki
kakao100 - 150ml
dżemu (lub
musu jabłkowego)2 szklanki
mąkiDodatkowo:1 szklanka
bakalii (tych jakie lubicie)1 łyżka
mąkiPolewa:100g
czekolady deserowej80ml
śmietany kremówkiWszystkie składniki na babkę razem mieszamy, przy czym pod koniec dodajemy
kakao i
mąkę. Na koniec dodajemy
bakalie, pokrojone
orzechy i
migdały można wsypać od razu, a
rodzynki,
morele,
żurawinę etc., pierw płuczemy wrzątkiem, a następnie oprószamy
mąką, by nam się nie utopiły w babce. Całość jeszcze raz mieszamy łyżką, przelewamy do dwóch podłużnych, średnich foremek na babki ( długości 25cm), wysmarowanych tłuszczem i pieczemy w temperaturze 180°C przez około 45 minut.

Około 10 minut po upieczeniu wyjmujemy babki z foremek i pozostawiamy by wystygły i odparowały.

Na zimne babki robimy polewę z
czekolady. Tabliczkę
czekolady łamiemy na drobniejsze kawałki, zalewamy
śmietaną i gotujemy na wolnym ogniu stale mieszając, aż powstanie jednolita gładka masa. Ciepłą polewą polewamy babki i pozostawiamy, by polewa stwardniała.

R E K L A M A
