ßßß Cookit - przepis na Wuzetka na prostym cieście babkowym

Wuzetka na prostym cieście babkowym

nazwa

Wykonanie

Szukałam idealnego ciasta na wuzetkę, by było łatwe i szybkie w przyrządzeniu, lekko wilgotne i kakaowe, więc stwierdził am, że zrobię ją na spodzie z ciasta na szybką babkę . Muszę powiedzieć, że właśnie o taki smak mi chodziło, a ciasto babkowe kolejny raz mnie nie zawiodło :)
Ciasto:
2 jajka
1 szklanka cukru
½ szklanki oleju
400 ml kefiru
2 łyżeczki Sody*
150 ml dżemu (lub musu jabłkowego)
2 łyżki kakao
2 szklanki mąki
* Zamiast sody nie polecam używać proszku do pieczenia – ciasto najprawdopodobniej wyjdzie zakalcowate.
Dodatkowo:
1 średni dżem np. truskawkowy ( ok. 280g)
800ml śmietany kremówki 30%
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżka cukru pudru
3 śmietan fixy (gdy jest ciepło można dać 4)
Ok. 50g czekolady deserowej lub gorzkiej
Jajka, cukier, olej, kefir, sodę i dżem razem mieszamy, następnie dodajemy kakao i stopniowo mąkę. Wszystko razem dobrze mieszamy, by nie było grudek. Ciasto wylewamy na średniej wielkości blaszkę (ok. 34 x 24cm), wyłożonej pergaminem i pieczemy około 35 minut w temperaturze 180°C . Najlepiej pod koniec pieczenia sprawdzić przy pomocy wykałaczki, czy ciasto jest gotowe. Jeśli nie lepi się do patyczka, wyjmujemy je z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia.
Zimne ciasto odrywamy od papieru. Najlepiej przyciąć nieco jego wierzch, by było równe.
Ciasto smarujemy równomiernie dżemem.
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i śmietan fixem na sztywno. Ubitą śmietanę rozsmarowujemy na cieście. Najlepiej najpierw ciasto rozłożyć łyżką lub szpatułką, rozsmarować, po czym wyrównać długim nożem.
Czekoladę trzemy na grubych oczkach tarki, a następnie posypujemy nią ciasto.
Gotowe ciasto pozostawiamy w zimnym miejscu, by dobrze przeszło przed podaniem.
R E K L A M A
Źródło:http://smakowyraj.blogspot.com/2014/03/wuzetka-na-prostym-ciescie-babkowym.html