Wykonanie

Szukałam idealnego ciasta na wuzetkę, by było łatwe i szybkie w przyrządzeniu, lekko wilgotne i
kakaowe, więc stwierdził am, że zrobię ją na spodzie z ciasta na szybką babkę . Muszę powiedzieć, że właśnie o taki smak mi chodziło, a ciasto babkowe kolejny raz mnie nie zawiodło :)


Ciasto:2
jajka1 szklanka
cukru½ szklanki
oleju400 ml
kefiru2 łyżeczki
Sody*150 ml
dżemu (lub
musu jabłkowego)2 łyżki
kakao2 szklanki
mąki* Zamiast
sody nie polecam używać
proszku do pieczenia – ciasto najprawdopodobniej wyjdzie zakalcowate.Dodatkowo:1 średni
dżem np.
truskawkowy ( ok. 280g)800ml
śmietany kremówki 30%2 łyżeczki
cukru waniliowego1 łyżka
cukru pudru3
śmietan fixy (gdy jest ciepło można dać 4)Ok. 50g
czekolady deserowej lub gorzkiej
Jajka,
cukier,
olej,
kefir,
sodę i
dżem razem mieszamy, następnie dodajemy
kakao i stopniowo
mąkę. Wszystko razem dobrze mieszamy, by nie było grudek. Ciasto wylewamy na średniej wielkości blaszkę (ok. 34 x 24cm), wyłożonej pergaminem i pieczemy około 35 minut w temperaturze 180°C . Najlepiej pod koniec pieczenia sprawdzić przy pomocy wykałaczki, czy ciasto jest gotowe. Jeśli nie lepi się do patyczka, wyjmujemy je z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia.Zimne ciasto odrywamy od papieru. Najlepiej przyciąć nieco jego wierzch, by było równe.Ciasto smarujemy równomiernie
dżemem.
Śmietanę ubijamy z
cukrem pudrem,
cukrem waniliowym i
śmietan fixem na sztywno. Ubitą
śmietanę rozsmarowujemy na cieście. Najlepiej najpierw ciasto rozłożyć łyżką lub szpatułką, rozsmarować, po czym wyrównać długim nożem.
Czekoladę trzemy na grubych oczkach tarki, a następnie posypujemy nią ciasto.

Gotowe ciasto pozostawiamy w zimnym miejscu, by dobrze przeszło przed podaniem.

R E K L A M A