ßßß
Szukałam idealnego ciasta na wuzetkę, by było łatwe i szybkie w przyrządzeniu, lekko wilgotne i kakaowe, więc stwierdził am, że zrobię ją na spodzie z ciasta na szybką babkę . Muszę powiedzieć, że właśnie o taki smak mi chodziło, a ciasto babkowe kolejny raz mnie nie zawiodło :)
Ciasto:2 jajka1 szklanka cukru½ szklanki oleju400 ml kefiru2 łyżeczki Sody*150 ml dżemu (lub musu jabłkowego)2 łyżki kakao2 szklanki mąki* Zamiast sody nie polecam używać proszku do pieczenia – ciasto najprawdopodobniej wyjdzie zakalcowate.Dodatkowo:1 średni dżem np. truskawkowy ( ok. 280g)800ml śmietany kremówki 30%2 łyżeczki cukru waniliowego1 łyżka cukru pudru3 śmietan fixy (gdy jest ciepło można dać 4)Ok. 50g czekolady deserowej lub gorzkiejJajka, cukier, olej, kefir, sodę i dżem razem mieszamy, następnie dodajemy kakao i stopniowo mąkę. Wszystko razem dobrze mieszamy, by nie było grudek. Ciasto wylewamy na średniej wielkości blaszkę (ok. 34 x 24cm), wyłożonej pergaminem i pieczemy około 35 minut w temperaturze 180°C . Najlepiej pod koniec pieczenia sprawdzić przy pomocy wykałaczki, czy ciasto jest gotowe. Jeśli nie lepi się do patyczka, wyjmujemy je z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia.Zimne ciasto odrywamy od papieru. Najlepiej przyciąć nieco jego wierzch, by było równe.Ciasto smarujemy równomiernie dżemem.Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i śmietan fixem na sztywno. Ubitą śmietanę rozsmarowujemy na cieście. Najlepiej najpierw ciasto rozłożyć łyżką lub szpatułką, rozsmarować, po czym wyrównać długim nożem.
Czekoladę trzemy na grubych oczkach tarki, a następnie posypujemy nią ciasto.
Gotowe ciasto pozostawiamy w zimnym miejscu, by dobrze przeszło przed podaniem.
R E K L A M A