ßßß
Uwielbiam smak truskawek w połączeniu ze śmietanką, więc postanowiłam trochę urozmaicić sprawę i zrobić z tego delikatny śmietankowy serniczek, który może i Wam przypadnie do gustu :)Ps. Zrobiłam go z podwójnej porcji, a przepis na pojedynczą podaję poniżej.Biszkopt:3 jajka¾ szklanki cukru¾ szklanki mąkiNiepełna łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżka kakaoMasa:400g twarogu homogenizowanego400ml kremówki½ szklanki cukry1 cukier waniliowy4 łyżeczki żelatyny¼ szklanki mleka800-1000g truskawek (umytych i pozbawionych listków)½ tabliczki czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnejBiałka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier i żółtka. Na koniec dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Mieszamy łyżką. Gotowe masę przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem i pieczemy około 18 minut w temperaturze 180°C. Lekko ciepły biszkopt odrywamy od papieru.Żelatynę zamaczamy w szklance, w około 2 łyżkach przegotowanej, zimnej wody. Pozostawiamy by napęczniała.Do śmietany dodajemy cukier i cukier waniliowy. Ubijamy na sztywno. Następnie mieszamy razem z twarogiem by powstała jednolita masa. Żelatynę razem ze szklanką wkładamy do niewielkiego garnuszka z wrzątkiem i mieszamy by była płynna. Gdy jest już całkowicie rozpuszczona, wyjmujemy z garnuszka i dodajemy do niej zimne mleko. Całość jeszcze raz mieszamy. Musi być płynna, bez grudek. Jeśli powstaną grudki wkładamy z powrotem do garnuszka z ciepłą woda i mieszamy do rozpuszczenia. Rozpuszczoną żelatynę o płynnej konsystencji dodajemy po trochu do masy serowo - śmietankowej i mieszamy.Zimny biszkopt przekrawamy na dwie równe części. Jest suchy można go delikatnie nasączyć zimną przegotowaną wodą lub niegazowaną wodą mineralną. Na jeden blat nakładamy część masy serowej i połówki truskawek, smarujemy jeszcze raz masą i przykrywamy biszkoptem.
Górę biszkopta smarujemy masą i układamy truskawki. Ozdabiamy resztą masy serowej i czekoladą.
R E K L A M A