Wykonanie

Uwielbiam smak
truskawek w połączeniu ze
śmietanką, więc postanowiłam trochę urozmaicić sprawę i zrobić z tego delikatny
śmietankowy serniczek, który może i Wam przypadnie do gustu :)Ps. Zrobiłam go z podwójnej porcji, a przepis na pojedynczą podaję poniżej.
Biszkopt:3
jajka¾ szklanki
cukru¾ szklanki
mąkiNiepełna łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżka
kakaoMasa:400g
twarogu homogenizowanego400ml kremówki½ szklanki
cukry1
cukier waniliowy4 łyżeczki
żelatyny¼ szklanki
mleka800-1000g
truskawek (umytych i pozbawionych listków)½ tabliczki
czekolady rozpuszczonej w kąpieli
wodnejBiałka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy
cukier i
żółtka. Na koniec dodajemy przesianą
mąkę,
proszek do pieczenia i
kakao. Mieszamy łyżką. Gotowe masę przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem i pieczemy około 18 minut w temperaturze 180°C. Lekko ciepły
biszkopt odrywamy od papieru.
Żelatynę zamaczamy w szklance, w około 2 łyżkach przegotowanej, zimnej
wody. Pozostawiamy by napęczniała.Do
śmietany dodajemy
cukier i
cukier waniliowy. Ubijamy na sztywno. Następnie mieszamy razem z
twarogiem by powstała jednolita masa.
Żelatynę razem ze szklanką wkładamy do niewielkiego garnuszka z wrzątkiem i mieszamy by była płynna. Gdy jest już całkowicie rozpuszczona, wyjmujemy z garnuszka i dodajemy do niej zimne
mleko. Całość jeszcze raz mieszamy. Musi być płynna, bez grudek. Jeśli powstaną grudki wkładamy z powrotem do garnuszka z ciepłą
woda i mieszamy do rozpuszczenia. Rozpuszczoną
żelatynę o płynnej konsystencji dodajemy po trochu do masy
serowo - śmietankowej i mieszamy.Zimny
biszkopt przekrawamy na dwie równe części. Jest suchy można go delikatnie nasączyć zimną przegotowaną
wodą lub niegazowaną
wodą mineralną. Na jeden blat nakładamy część masy serowej i połówki
truskawek, smarujemy jeszcze raz masą i przykrywamy
biszkoptem.

Górę
biszkopta smarujemy masą i układamy
truskawki. Ozdabiamy resztą masy serowej i
czekoladą.


R E K L A M A