Wykonanie
Wiśniowe torty to już tradycja w mojej rodzinie :) muszę powiedzieć, że wszyscy je bardzo lubią, a ich atutem jest to, że można je zrobić o każdej
porze roku, bo zwykle mamy słoje z
wiśniami schowane gdzieś w spiżarni na czarną godzinę. Połączenie
wiśni,
czekolady i
bitej śmietany to po prostu bajka! Już mam na blogu jeden przepis na Black Forest
Cake, czyli tortze Szwarcwaldu (Czarnego Lasu), tym razem jego zmieniona wersja, bo z
galaretką i w innej szacie :)PS. Do
tortów z
wiśniami możecie również dodać
wiśnie z
likieru . Jeśli dysponujecie takimi
wiśniami to polecam wydrylować je i dodać do
tortu, razem z
wiśniami z kompotu.




Ciasto:170g
margaryny170g
cukru7
jajek200g
mąki3 łyżeczki
proszku do pieczenia150g mielonych
migdałów lub
orzechów180g
gorzkiej czekoladyKrem śmietankowy:900ml
śmietany kremówki 30%2 łyżeczki
cukru waniliowego1 łyżka
cukru pudru4 ½ łyżeczki
żelatynyWarstwa z
galaretką:1 duży słoik
wiśni drylowanych1
galaretka wiśniowa lub cytrynowa2 łyżeczki
żelatynyWierzch
tortu:400ml
śmietany kremówki 30%2 sztywniki do
śmietany (
śmietan – fix)2 łyżeczki
cukru waniliowegoDodatkowo:½ szklanki
wódki lub
wody ( przegotowanej zimnej lub nie gazowanej
wody mineralnej)Dekoracja:Perełki złote i srebrneNa początek przygotowujemy składniki.
Margaryny kroimy w mniejsze kawałki, by zmiękła.
Czekoladę trzemy na drobnych oczkach tarki.
Migdały lub
orzechy mielimy na
mąkę.
Białka oddzielamy od
żółtek. Dno tortownicy Ø26 - 28cm smarujemy
margaryną (
boków nie smarujemy, by ciasto nie opadło).
Miękką margarynę miksujemy z
cukrem, po czym dodajemy
żółtka i po trochu
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Gdy masa będzie już dobrze połączona, ubijamy
białka na sztywną pianę i delikatnie łączymy obie masy razem. Na koniec dodajemy stopniowo startą
czekoladę i
migdały lub
orzechy. Gotową masę przelewamy do tortownicy i wkładamy do nagrzanego do 170°C piekarnika. Tort pieczemy około 50 minut, po czym pozostawiamy w wyłączonym piekarniku na około 20 minut. Po upływie tego czasu ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Z
wiśni odcedzamy sok, dolewamy do niego
wody, tak by łącznie było pół litra. Zagotowujemy i wsypujemy do niego
galaretkę i
żelatynę. Mieszamy tak długo, aż się rozpuści, po czym pozostawiamy do ostygnięcia.Zimne ciasto przekrawamy poziomo na 3 części.Spód z ciasta pozostawiany na dnie z tortownicy i lekko nasączamy
wódką lub
wodą. Do mocno tężejącej
galaretki dodajemy połowę
wiśni i wylewamy na spód
tortu.4 ½ łyżeczki
żelatyny zalewamy 3 łyżkami zimnej, przegotowanej
wody, mieszamy i pozostawiamy na około 5 minut, by
żelatyna napęczniała. Następnie z 900ml
śmietany odlewamy około 50ml, resztę ubijamy z
cukrem pudrem i
cukrem waniliowym na prawie sztywno.Naczynie z napęczniałą
żelatyną wkładamy do garnuszka z gorącą
wodą i mieszamy tak długo, aż
żelatyna stanie się płynna, po czym dolewamy do niej 50ml
śmietany i jeszcze raz mieszamy. Płynna
żelatyna powinna
mieć temperaturę pokojową. Wyjmujemy ją z garnuszka i dodajemy po trochu do ubitej
śmietany, cały czas mieszając łyżką, by nie powstały grudki.Gotową
śmietanę nakładamy w niewielkiej ilości na warstwę z
galaretką i przykrywamy kolejną warstwą ciasta, którą również nasączamy i znowu pokrywany około centymetrową warstwą
śmietany. Na
śmietanie układamy
wiśnie i jeszcze raz smarujemy je
śmietaną i przykrywamy
ciastem, które znowu lekko nasączamy. Resztą
śmietany smarujemy cały tort (wierzch i boki). Przygotowany w ten sposób tort odstawiamy na co najmniej 1 – 2godziny w zimne miejsce (najlepiej przygotować go dzień wcześniej), a następnie dekorujemy, około 2 godziny przed podaniem ciasta na stół.
Śmietanę ubijamy z
cukrem waniliowym według przepisu na
śmietan –
fixie. Sztywną
śmietanę przekładamy do szprycy, po czym robimy nią gwiazdki, rozpoczynając od środka
tortu, a kończąc na bokach, aż do samego
spodu. Na gwiazdki układamy perełki, a gotowy tort znowu odstawiamy w zimne miejsce, by dobrze wystygł przed podaniem.


R E K L A M A