ßßß
Nutellinka, czyli ciasto z nutellą, śliwkami i bitą śmietanką, a wszystko na puszystym kakawym biszkopcie :) Kolejny niezawodny przepis z zeszytu mojej Pani Teściowej :)Bardzo dobre ciasto nie tylko dla amatorów nutelli, ale dla każdego kto lubi coś na czekoladowo :)
Nutellinkę możecie również przygotować w wersji bezalkoholowej, wystarczy śliwki zamoczyć w wodzie na 2 – 3 minuty, a reszta już jak w przepisie :)Składniki:400 – 500g suszonych śliwek250ml alkoholu (rumu, spirytusu lub wódki)500ml śmietany kremówki (30%)2 śmietan fixy2 łyżeczki cukru waniliowegoKrem:1 średni słoik nutelli200g miękkiego masłaBiszkopt kakaowy:6 jajek1 ½ szklanki cukru1 ½ szklanki mąki1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia1 czubata łyżka kakaoSuszone śliwki przelewamy wrzątkiem, odcedzamy, a następnie wkładamy do słoika, lekko uciskamy, po czym zalewamy alkoholem, zakręcamy słój i pozostawiamy na co najmniej 2 godziny, a najlepiej tak przygotować śliwki dzień wcześniej.Białka oddzielamy od żółtek, a następnie ubijamy na sztywną pianę, do której dodajemy cukier i nadal ubijamy, aż się lekko rozpuści. Następnie dodajemy po jednym żółtku i dalej ubijamy. Po dodaniu wszystkich żółtek, miksujemy jeszcze przez około 3 minuty, po czym dodajemy po trochu przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Gotowe ciasto biszkoptowe wylewamy na średniej wielkości blaszkę, wyłożoną pergaminem.Biszkopt pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C, około 25 – 30 minut.Z śliwek odsączamy alkohol, którym będziemy nasączać biszkopt. Każdą śliwkę kroimy na drobniejsze części np. w ćwiartki.Miękkie masło ucieramy, a następnie dodajemy do niego nutellę i jeszcze chwilę miksujemy. Z gotowego kremu odkładamy około 1/4, a do reszty dodajemy pokrojone śliwki i mieszamy łyżką.Wystudzony biszkopt przekrawamy poziomo na dwie równe części, a następnie dolną warstwę lekko nasączamy alkoholem pozostałym ze śliwek, smarujemy kremem ze śliwkami, przykrywamy kolejnym biszkoptem, który smarujemy kremem bez śliwek.Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym i śmietan fixem, a następnie ozdabiamy nią ciasto. W wersji szybszej wystarczy rozsmarować ubitą śmietanę po cieście, a w wersji bardziej czasochłonnej, ale może lepiej wyglądającej, wyciskamy śmietanę przy pomocy szprycy. Gotowe ciasto odstawiamy w zimne miejsce na co najmniej 2 godziny,a najlepszą konsystencję ma następnego dnia.
R E K L A M A