Wykonanie

Nutellinka, czyli ciasto z nutellą,
śliwkami i
bitą śmietanką, a wszystko na puszystym kakawym
biszkopcie :) Kolejny niezawodny przepis z zeszytu mojej Pani Teściowej :)Bardzo dobre ciasto nie tylko dla amatorów nutelli, ale dla każdego kto lubi coś na
czekoladowo :)


Nutellinkę możecie również przygotować w wersji bezalkoholowej, wystarczy
śliwki zamoczyć w wodzie na 2 – 3 minuty, a reszta już jak w przepisie :)Składniki:400 – 500g suszonych
śliwek250ml
alkoholu (
rumu,
spirytusu lub
wódki)500ml
śmietany kremówki (30%)2
śmietan fixy2 łyżeczki
cukru waniliowegoKrem:1 średni słoik nutelli200g miękkiego
masłaBiszkopt kakaowy:6
jajek1 ½ szklanki
cukru1 ½ szklanki
mąki1 ½ łyżeczki
proszku do pieczenia1 czubata łyżka
kakaoSuszone śliwki przelewamy wrzątkiem, odcedzamy, a następnie wkładamy do słoika, lekko uciskamy, po czym zalewamy
alkoholem, zakręcamy
słój i pozostawiamy na co najmniej 2 godziny, a najlepiej tak przygotować
śliwki dzień wcześniej.
Białka oddzielamy od
żółtek, a następnie ubijamy na sztywną pianę, do której dodajemy
cukier i nadal ubijamy, aż się lekko rozpuści. Następnie dodajemy po jednym
żółtku i dalej ubijamy. Po dodaniu wszystkich
żółtek, miksujemy jeszcze przez około 3 minuty, po czym dodajemy po trochu przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia i
kakao. Całość delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Gotowe ciasto
biszkoptowe wylewamy na średniej wielkości blaszkę, wyłożoną pergaminem.
Biszkopt pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C, około 25 – 30 minut.Z
śliwek odsączamy
alkohol, którym będziemy nasączać
biszkopt. Każdą
śliwkę kroimy na drobniejsze części np. w ćwiartki.Miękkie
masło ucieramy, a następnie dodajemy do niego nutellę i jeszcze chwilę miksujemy. Z gotowego kremu odkładamy około 1/4, a do reszty dodajemy pokrojone
śliwki i mieszamy łyżką.Wystudzony
biszkopt przekrawamy poziomo na dwie równe części, a następnie dolną warstwę lekko nasączamy
alkoholem pozostałym ze
śliwek, smarujemy kremem ze
śliwkami, przykrywamy kolejnym
biszkoptem, który smarujemy kremem bez
śliwek.
Śmietanę ubijamy z
cukrem waniliowym i
śmietan fixem, a następnie ozdabiamy nią ciasto. W wersji szybszej wystarczy rozsmarować ubitą
śmietanę po cieście, a w wersji bardziej czasochłonnej, ale może lepiej wyglądającej, wyciskamy
śmietanę przy pomocy szprycy. Gotowe ciasto odstawiamy w zimne miejsce na co najmniej 2 godziny,a najlepszą konsystencję ma następnego dnia.

R E K L A M A