Wykonanie

Uwielbiam serniki i mogłabym je piec i jeść bez końca. Przepisów jest bardzo dużo, a ten na biszkoptach z
brzoskwiniami, kojarzy mi się z czasem gdy miałam naście lat i odwiedzała nas znajoma, która miała w zwyczaju przyjeżdżać z sernikiem, fajni tacy znajomi, a serniczek przepyszny :)



Składniki:750g
twarogu półtłustego1 1/3 szklanki
cukru15 dag
masła6
jajek1
budyń waniliowy lub
śmietankowySkórka otarta z 1
cytryny (można pominąć)Dodatkowo:1 duża puszka
brzoskwińOkoło 150g (20 sztuk) okrągłych
biszkoptówokoło 50g
rodzynek1 – 2 łyżki
mąkiPolewa:40g
czekolady40ml
mleka(Jeśli ktoś woli oblać cały sernik, wtedy 100g
czekolady i 100ml
mleka)Do dekoracji użyłam posypki z białej łamanej
czekoladyTwaróg mielimy dwukrotnie maszynką, przeciskamy przez praskę lub mielimy malakserem.
Białka oddzielamy od
żółtek.Przygotowujemy tortownicę o średnicy 26cm, można ją tradycyjnie wysmarować dobrze tłuszczem (spód i boki). Ja tym razem spód tortownicy wyłożyłam papierem pergaminem, a boki wysmarowałam delikatnie
margaryną i również wyłożyłam papierem, co sprawiło, że boki ciasta były gładkie i nieuszkodzone przy wyjmowaniu. Wystarczy wyciąć prostokątny pas papieru, nieco wyższy niż tortownica, następnie przyłożyć do wysmarowanych brzegów tortownicy, a na łączeniach złączyć papier przy użyciu
szpilki.Spód tortownicy wykładamy
biszkoptami.
Brzoskwinie wyjmujemy z
syropu i układamy na durszlaku lub sicie, by ociekły z nadmiaru płynu.Miękkie
masło ucieramy mikserem z
cukrem i
żółtkami, a następnie dodajemy
budyń i stopniowo zmielony
twaróg. Miksujemy tak długo, aż masa dobrze się połączy i pozbędziemy się grudek.
Białka ubijamy ze szczyptą
soli, w wysokim naczyniu na sztywną pianę. Następnie łączymy obie masy, przekładając po trochu ubite
białka do masy serowej i mieszając delikatnie łyżką lub miksując na średnich obrotach. Na koniec, gdy obie masy są już dobrze połączone, dodajemy skórkę otartą z
cytryny i jeszcze raz mieszamy lub miksujemy.Około 1/3 masy powoli wylewamy łyżką lub chochlą na
biszkopty.
Brzoskwinie kroimy w księżyce i układamy na
masie serowej.
Rodzynki płuczemy ciepłą
wodą, lekko osuszamy, a następnie wrzucamy do szklanki z
mąką, potrząsamy, by
rodzynki obtoczyły się w
mące i wrzucamy do reszty masy serowej. Pozostałą część masy wylewamy na
brzoskwinie.Sernik pieczemy w 180 ⁰ C przez około 80 minut.Po upieczeniu i wystudzeniu sernik można oblać
polewą czekoladową.Rozdrobnioną
czekoladę wrzucamy do rondelka, zalewamy
mlekiem i gotujemy na wolnym ogniu, co pewien czas mieszając. Gdy
czekolada całkowicie się rozpuści, gotujemy jeszcze około 3 minuty, po czym wylewamy polewę na ciasto, rozprowadzamy i ewentualnie dekorujemy posypkami lub
kokosem. Sernik pozostawiamy w chłodnym miejscu, by polewa stwardniała.


R E K L A M A
