ßßß
Uwielbiam serniki i mogłabym je piec i jeść bez końca. Przepisów jest bardzo dużo, a ten na biszkoptach z brzoskwiniami, kojarzy mi się z czasem gdy miałam naście lat i odwiedzała nas znajoma, która miała w zwyczaju przyjeżdżać z sernikiem, fajni tacy znajomi, a serniczek przepyszny :)

Składniki:750g twarogu półtłustego1 1/3 szklanki cukru15 dag masła6 jajek1 budyń waniliowy lub śmietankowySkórka otarta z 1 cytryny (można pominąć)Dodatkowo:1 duża puszka brzoskwińOkoło 150g (20 sztuk) okrągłych biszkoptówokoło 50g rodzynek1 – 2 łyżki mąkiPolewa:40g czekolady40ml mleka(Jeśli ktoś woli oblać cały sernik, wtedy 100g czekolady i 100ml mleka)Do dekoracji użyłam posypki z białej łamanej czekoladyTwaróg mielimy dwukrotnie maszynką, przeciskamy przez praskę lub mielimy malakserem.Białka oddzielamy od żółtek.Przygotowujemy tortownicę o średnicy 26cm, można ją tradycyjnie wysmarować dobrze tłuszczem (spód i boki). Ja tym razem spód tortownicy wyłożyłam papierem pergaminem, a boki wysmarowałam delikatnie margaryną i również wyłożyłam papierem, co sprawiło, że boki ciasta były gładkie i nieuszkodzone przy wyjmowaniu. Wystarczy wyciąć prostokątny pas papieru, nieco wyższy niż tortownica, następnie przyłożyć do wysmarowanych brzegów tortownicy, a na łączeniach złączyć papier przy użyciu szpilki.Spód tortownicy wykładamy biszkoptami.
Brzoskwinie wyjmujemy z syropu i układamy na durszlaku lub sicie, by ociekły z nadmiaru płynu.Miękkie masło ucieramy mikserem z cukrem i żółtkami, a następnie dodajemy budyń i stopniowo zmielony twaróg. Miksujemy tak długo, aż masa dobrze się połączy i pozbędziemy się grudek.Białka ubijamy ze szczyptą soli, w wysokim naczyniu na sztywną pianę. Następnie łączymy obie masy, przekładając po trochu ubite białka do masy serowej i mieszając delikatnie łyżką lub miksując na średnich obrotach. Na koniec, gdy obie masy są już dobrze połączone, dodajemy skórkę otartą z cytryny i jeszcze raz mieszamy lub miksujemy.Około 1/3 masy powoli wylewamy łyżką lub chochlą na biszkopty. Brzoskwinie kroimy w księżyce i układamy na masie serowej.
Rodzynki płuczemy ciepłą wodą, lekko osuszamy, a następnie wrzucamy do szklanki z mąką, potrząsamy, by rodzynki obtoczyły się w mące i wrzucamy do reszty masy serowej. Pozostałą część masy wylewamy na brzoskwinie.Sernik pieczemy w 180 ⁰ C przez około 80 minut.Po upieczeniu i wystudzeniu sernik można oblać polewą czekoladową.Rozdrobnioną czekoladę wrzucamy do rondelka, zalewamy mlekiem i gotujemy na wolnym ogniu, co pewien czas mieszając. Gdy czekolada całkowicie się rozpuści, gotujemy jeszcze około 3 minuty, po czym wylewamy polewę na ciasto, rozprowadzamy i ewentualnie dekorujemy posypkami lub kokosem. Sernik pozostawiamy w chłodnym miejscu, by polewa stwardniała.
R E K L A M A