Wykonanie
Biały puch.Wpada za botek.Lśni na jasnych włosach.Mrozi nosek.Znów.przepis rodzinny

ciasto :250 gram
mąki80 gram
cukruszczypta
soli1
jajko +
żółtkopół kostki
masłamasa serowa :0,5 kg
twarogupół szklanki
cukru2
jajka2 łyżki budyniu
śmietankowego100 gram roztopionego
masłałyżeczka ekstraktu/aromatu
cytrynowegopuszka
brzoskwińSkładniki na ciasto wyłożyć na stolnicę albo do miski i zagnieść na jednolite ciasto.Uformować z niego kulę i włożyć na 30 minut do zamrażalnika.W tym czasie przygotować masę
serową.
Jajka zmiksować z
cukrem na puszystą, białą masę.Dodać
twaróg zmielony 2
razy przez maszynkę albo przeciśnięty przez praskę i na wolnych obrotach zmiksować.Następnie dodać
budyń, ostudzone
masło i ekstrakt lub
aromat cytrynowy.Zmiksować aby całość się połączyła.Wyjąć ciasto kruche, podzielić na 3/4 i 1/4 (tą włożyć z powrotem do zamrażalnika).Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia (nie polecam silikonowych form) i większą częścią ciasta wyłożyć dno formy.Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 st.C i podpiec przez 15 minut.Odsączyć z
syropu brzoskiwnie i pokroić na mniejsze kawałki.Następnie na podpieczony spód wyłożyć masę
serową, kolejno
brzoskwinie i zetrzeć na tarce (albo pokruszyć) mniejszą część ciasta na wierzch.Piec jeszcze 50 minut w 180 st.C - jeśli góra zacznie się przypalać to nałożyć na nią folię aluminiową.Do wykonania tego sernika użyłam prawdziwego, domowego
twarogu od Pilcha -jest wyraźnie
maślany, dosyć kwaśny, wilgotny i mazisty - dostępny do kupienia przez stronę
sery polskie .

