Wykonanie
Przepis znaleziony kiedyś w gazetce dołączonej do czasopisma, oczywiście przerobiony przez nas na zdrowszy. :) Serniczki są przepyszne i idealnie nadadzą się na świąteczny stół. My dziś zajadamy się nimi z okazji drugich urodzin naszego bloga. :)

Składniki:Na kruchy spód:1,5 szklanki
mąki orkiszowej90g
masła3 łyżki
ksylitolu1
żółtkoszczypta
soliMasa:250g
twarogu półtłustego
śmietankowego (już zmielonego)1/3 szklanki
ksylitolu3
jajka2 łyżki
masłasok z 1
cytryny1 łyżka
skrobi kukurydzianejPrzygotowanie:
Masło,
ksylitol,
mąkę,
żółtko i
sól wrzucić do miski i zagnieść.Ciasto włożyć do lodówki na min. 30 minut.Foremki do muffinek wysmarować tłuszczem (może być
masło) i wylepiać
ciastem (ciasto będzie kruche a nie klejące).Ciasto nakłuwać widelcem, piec przez 10 minut w 200 stopniach.Po tym czasie blaszkę wyjąć z piekarnika.
Żółtka utrzeć z
ksylitolem i
sokiem z cytryny.Do powstałej masy dodać
twaróg,
masło i
skrobię,Całość wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać ją do masy i delikatnie wymieszać.Powstałą masę nakładać na ciasto w foremce, piec 25-30 minut w 180 stopniach.

