Wykonanie
Pyszne, kruche
ciasteczka, tym razem w wersji bezglutenowej. To pierwszy taki eksperyment ale z pewnością nie ostatni, gdyż ciacha okazały się bardzo smaczne. Z ciasta można także przygotować kruchy, bezglutenowy spód. Można użyć dowolnych mąk bezglutenowych. Ja przygotowałam je z
mąki kukurydzianej i ziemniaczanej, następne będą z
mąką i
skrobią kukurydzianą. Przepis znaleziony tutajSkładniki:- 1 szklanka
mąki kukurydzianej- 1 szklanka
skrobi ziemniaczanej / kukurydzianej- 1
jajko- 1
żółtko- 200g zimnego
masła- 1/2 szklanki
ksylitolu- szczypta
soliMasło pokroić na mniejsze kawałki. Dodać resztę składników i zagnieść kruche ciasto. Użyłam do tego miksera. Następnie uformować kulę (u mnie 2), zawinąć ją w folię spożywczą i kilka minut schłodzić w lodówce. Ciasto rozwałkować na blacie podsypanym delikatnie
mąką i wykrawać
ciasteczka. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Można część posmarować roztrzepanym
białkiem i posypać np.
płatkami migdałów.
Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku (termoobieg) ok 10-15 minut, do lekkiego zrumienienia. Odstawić do wystudzenia, gdyż ciepłe są bardzo kruche.
Smacznego ;-)