Wykonanie

fale dunaju..... czyli duża blacha tego wszystkiego co tygryski lubią najbardziej :)
waniliowo-
kakaowe ciasto ucierane , krem budyniowy,
owocei
galaretka. pycha!!!! najlepiej smakuje mocno schłodzony.składniki :placek :3/4 kostki
masła1 szklanka
cukru2 szklanki
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka esencji waniliowej ( kilka kropel aromatu)4-5
jajek ( w zależności od wielkości)2 płaskie łyżki
kakao5
brzoskwiń / nekatyryn/gruszek/jabłek/dużych
śliwekkrem :2 budynie waniliowe/śmietankowe3 szklanki
mlekakostka
masłaponad to :2
galaretki ( smak dowolny, ja najczęściej wybieram
truskawkowe)wiórki
czekoladowe lub posypka czekoladowa do dekoracji1. placek :
masło ucieramy z
cukrem na gładka masę. dodajemy po 1
jajku dalej ucierając. następnie dodajemy
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. połowę masy przekładamy na blachę ( wyłożona papierem lub wysmarowana
masłem i wysypana
bułka tartą). do drugiej części masy dodajemy
kakaoi dokładnie mieszamy. masę
kakaową wykładamy na wierzch jasnej.
owoce kroimy na duże kawałki( ósemki) i układamy na cieście ( trzeba je wcisnąć w ciasto). pieczemy ok 30 min w temp 180 stopni ( do suchego patyczka).2.
galaretki rozpuszczamy w niecałym litrze
wody. studzimy.3. lekko tężejąca
galaretkę wylewamy na wierzch upieczonego i wystudzonego placka. wstawiamy do lodówki.4. budynie gotujemy w 3 szklankach
mleka. studzimy.
masło ucieramy na puszysto , dodajemy po łyżce zimnego budyniu. ucieramy na gładka masę.5. masę budyniowa wykładamy na placek, posypujemy wiórkami lub posypką. wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.a później patrzymy jak ciasto znika w ekspresowym tempie :)smacznego