ßßß Cookit - przepis na domowa zalewajka

domowa zalewajka

nazwa

Wykonanie

nie jestem wielka miłośniczka zup, ale jest jedna , którą gotuje bardzo często. zdecydowanie najbardziej lubiana wśród domowników- zalewajka. taka prawdziwa, domowa, swojska , pyszna i sycąca. lekko kwaskowa, lekko czosnkowa, obowiązkowo z nutka maggi . idealna na zimne dni, daje uczucie ciepełka w brzuszku na długo :) u mnie najczęściej podawana z tłuczonymi ziemniakami, a na drugi dzień jak coś zostanie zjadamy z grzankami.
są dwa sposoby przygotowania, jeden szybki na kupnym zakwasie. drugi na domowym pszennym, zdecydowanie łagodniejszym w smaku niż ten kupny. ja wolę poczekać kilka dni i mieć idealną zalewajkę :)
składniki na zakwas:
1/2 szklanki mąki pszennej
2 szklanki przegotowanej ciepłej wody
2-3 duże ząbki czosnku pokrojone ćwiartki
1 listek laurowy
3 ziela angielskie
mąke dokładnie wymieszać w szklanym lub kamionkowym garnuszku ( ja używam litrowego słoika). dodać przyprawy i czosnek, odstawić w ciepłe miejsce na co najmniej 3 dni. im dłużej będziemy kisić tym będzie ostrzejszy w smaku, jednak nie tak, jak tradycyjny zakwas na barszcz biały.
składniki na zalewajkę:
zakwas
2 litry bulionu ( może być z kostki)
1 żółtko
2 duże łyżki śmietany 18%
3-4 łyżki przyprawy w płynie maggi
sól, pieprz do smaku
ponad to :
kilka łyżeki tłuczonych ziemniaków
podsmazona, ulubiona kiełbaska ( podwawelska, zwyczajna) lub boczek
koperek
bulion zagotować. zakwas dobrze wymieszać, wlać na gotujący się bulion. gotować na małym ogniu ok 30 min aż odrobinę zgęstnieje. dużą łyżką zdjąć powstały kożuch. śmietanę wymieszać w garnuszku z żółtkiem, zahartować ją cięgle mieszając i równocześnie wlewając po chochelce gorącej zupy. następnie wlać wszystko do zupy. dodać maggi , pieprz i sól do smaku. gotować jeszcze chwilę na małym ogniu, raz na czas mieszając.
podawać z ziemniakami , smażona kiełbaską, koperkiem i kroplą przyprawy maggi .
Źródło:http://slodkiepychotki.blogspot.com/2013/05/domowa-zalewajka.html