Wykonanie

nie jestem wielka miłośniczka zup, ale jest jedna , którą gotuje bardzo często. zdecydowanie najbardziej lubiana wśród domowników- zalewajka. taka prawdziwa, domowa, swojska , pyszna i sycąca. lekko kwaskowa, lekko czosnkowa, obowiązkowo z nutka
maggi . idealna na zimne dni,
daje uczucie ciepełka w brzuszku na długo :) u mnie najczęściej podawana z tłuczonymi
ziemniakami, a na drugi dzień jak coś zostanie zjadamy z grzankami.są dwa sposoby przygotowania, jeden szybki na kupnym zakwasie. drugi na domowym pszennym, zdecydowanie łagodniejszym w smaku niż ten kupny. ja wolę poczekać kilka dni i
mieć idealną zalewajkę :)składniki na zakwas:1/2 szklanki
mąki pszennej2 szklanki przegotowanej ciepłej
wody2-3 duże ząbki
czosnku pokrojone ćwiartki1
listek laurowy3
ziela angielskiemąke dokładnie wymieszać w szklanym lub kamionkowym garnuszku ( ja używam litrowego słoika). dodać
przyprawy i
czosnek, odstawić w ciepłe miejsce na co najmniej 3 dni. im dłużej będziemy kisić tym będzie ostrzejszy w smaku, jednak nie tak, jak tradycyjny zakwas na barszcz biały.

składniki na zalewajkę:zakwas2 litry
bulionu ( może być z kostki)1
żółtko2 duże łyżki
śmietany 18%3-4 łyżki
przyprawy w płynie
maggisól,
pieprz do smakuponad to :kilka łyżeki tłuczonych
ziemniakówpodsmazona, ulubiona
kiełbaska (
podwawelska, zwyczajna) lub
boczekkoperekbulion zagotować. zakwas dobrze wymieszać, wlać na gotujący się
bulion. gotować na małym ogniu ok 30 min aż odrobinę zgęstnieje. dużą łyżką zdjąć powstały kożuch.
śmietanę wymieszać w garnuszku z
żółtkiem, zahartować ją cięgle mieszając i równocześnie wlewając po chochelce gorącej zupy. następnie wlać wszystko do zupy. dodać
maggi ,
pieprz i
sól do smaku. gotować jeszcze chwilę na małym ogniu, raz na czas mieszając.podawać z
ziemniakami , smażona
kiełbaską,
koperkiem i kroplą
przyprawy maggi .