Wykonanie
«
Chleb otrębowy z
twarogiem.Prosty chlebek
otrębowy. »

Nie chcę nazywać tej sałatki grecką, ponieważ mimo dużych podobieństw nieco się od niej różni.
Ser, którego użyłam, można znaleźć w jednym z marketów pod nazwą „ser typu bałkańskiego”. Tak właściwie jest to
feta, ale sporo twardsza od tej, którą często kupujemy w kartonowych opakowaniach. Oprócz
ogórków,
pomidorów,
cebuli czy
oliwek używam
sałaty lodowej lub
rukoli – w dzisiejszej wersji pojawią się obie. Sos z
oliwy,
soku z cytryny i
czosnku podkreśla smak całości.
Sałatka jest idealna jako danie na szybko, przyrządzenie jej zajmuje tylko kilka chwil. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, ale tak naprawdę doskonale spisuje się jako samodzielny posiłek.Przygotujcie:*½ główki
sałaty lodowej**50g
rukoli**
czerwona cebula10 drobnych
pomidorków koktajlowychmały zielony
ogórek12 czarnych
oliwek½ opakowania
sera typu bałkańskiego***opcjonalnie: pół
czerwonej paprykiNa sos:3 łyżki
oliwy z oliwek2 ły żki
soku z cytryny2 ząbki
czosnku½ łyżeczki
cukruszczypta
soliWykonanie:Zaczynamy od przygotowania sosu: c
zosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy do
oliwy i
soku z cytryny, doprawiamy
cukrem i
solą. Całość dokładnie mieszamy, rozcierając
czosnek za pomocą łyżki.Liście
sałaty lodowej rwiemy na drobne kawałki.
Czerwoną cebulę kroimy w piórka, a
ogórka (którego nie obieramy) w pół-plasterki.
Pomidorki i
oliwki dzielimy na połówki.
Ser kroimy w większą kostkę. Jeśli zdecydujecie się na użycie
papryki to pokrójcie ją drobno.Na d użym talerzu układamy kolejno:
sałatę lodowa,
rukolę,
cebulę,
ogórka,
pomidory, (
paprykę),
ser i
oliwki. Całość polewamy sosem.*ilość składników jest oczyw iście podana orientacyjnie, jeśli lubicie
pomidory-dodajcie ich więcej, jeśli nie przepadacie za
oliwkami-zmniejszcie ich ilość,Jeśli mamy czas to gotową
sałatkę odstawiamy na pół godziny w chłodne miejsce. Jeśli nie-nic nie stoi na przeszkodzie, aby zjeść ją od razu ;)**jeśli nie chcecie mieszać obu
sałat to zrezygnujcie z jednej z nich,***można zastąpić dowolną
fetą.


niedziela, 01 kwietnia 2012, kuchningpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBack