Wykonanie
Pin It
Za oknami na dobre zagościła jesień, poranki i wieczory chłodne, liście zmieniają kolory na złote i brązowe, myślę więc, że
pora choć na chwilkę wrócić wspomnieniami do ciepłego lata. Dlatego dziś zapraszam na pyszny grillowany
ser halloumi z warzywami.
Czas przygotowania: 30 minutProporcje dla 3 osóbSkładniki:500 g
sera halloumi2
czerwone cebule1 ząbek
czosnku6 połówek
suszonych pomidorów3
pomidory1/2 szklanki zielonych
oliwek bez pesteklistki
rukolilistki
sałaty lodowejświeżo zmielony
pieprzoliwa z oliwek EV
sok z cytrynyWykonanie:
Cebule obieramy i kroimy w grubsze piórka,
czosnek obieramy i drobno siekamy.
Oliwki kroimy na pół,
suszone pomidory na paski, a świeże
pomidory w dużą kostkę.W misce mieszamy 3 łyżki
oliwy z
sokiem z cytryny, dodajemy pokrojoną
cebulę, mieszamy i odstawiamy na parę minut.N a patelni podgrzewamy odrobinę
oliwy, wrzucamy
cebulę delikatnie odsączoną z marynaty i chwilę podsmażamy, dodajemy
oliwki,
czosnek i
suszone pomidory, smażymy na średnim ogniu, aż
cebula się lekko zeszkli, a wtedy dodajemy świeże
pomidory i resztę marynaty. Smażymy 60 sekund, przykrywamy patelnię i odstawiamy.
Ser kroimy w plastry o grubości 1,5 cm. Patelnię grillową dobrze rozgrzewamy i smażymy na niej
ser z obydwu stron, aż będzie ładnie przyrumieniony.
Sałatę kroimy w paski i wraz z
rukolą układamy na talerzu.
Ser przekładamy na talerz, na wierzchu układamy smażone warzywa i od razu podajemy, ponieważ
ser szybko twardnieje.