Wykonanie
Buraczki są tak zdrowe, że grzechem jest ich nie jeść. Niestety nie wykorzystuję ich w mojej kuchni tak często jak bym tego chciała, ponieważ M. jest ich wielkim przeciwnikiem. No ale trudno, więcej risotto dla mnie ;)Risotto z
buraczkami jest genialne! Nie dosyć, że pyszne i zdrowe (jak już wspomniałam) to do tego zachwyca mnie swoim pięknym kolorem :)Sesja z risotto była dla mnie czystą przyjemnością i mam nadzieję, że będzie również uczta dla Waszych oczu:)Składniki:250-300g
buraków, ugotowanych, obranych i startych na dużych okach1 łodyga
selera naciowego1
cebula (użyłam czerwonej, ale może być też biała)1 szklanka
ryżu arborio100 ml
wina (użyłam czerwonego wytrawnego)ok 2,5 szklanki
bulionu warzywnego2 łyżeczki
masła4 łyżki bułgarskiego
sera owczego (podobny do
fety), może być
ser kozi lub
fetaskórka i sok z 1/2
cytryny3 żabki czosnku/spora ilość świeżo mielonego
pieprzusól2 łyżki
oliwyszczypta
kminku (opcjonalnie)pęczek świeżgo
koperkuPrzygotowanie:Na rozgrzaną patelnie wlej 2 łyżki
oliwy i podsmaż posiekaną
cebulkę i
seler naciowy. Po chwili dodaj
czosnek, smaż przez chwilę, aż
seler zmięknie. Na patelnię dorzuć
ryż i pozwól aby leciutko się przyrumienił (około 2minut). Następnie zalej całość
winem i poczekaj, aż objętość płynu zredukuje się do ok. 1/5. Przykręć palnik na minimum. Kolejnym etapem jest sukcesywne dodawanie
bulionu, partiami po około 100ml (
bulion uzupełniaj dopiero jak poprzednia część się wchłonie). W trakcie powolnego smażenia dodaj sok i połowę
skórki z cytryny, dopraw całość
solą,
pieprzem i
kminkiem (opcjonalnie). Jeśli używasz bułgarskiego
sera owczego lub
fety miej na uwadze (przy doprawianiu) to, że są one słone. Po dodaniu ostatniej chochelki z
bulionem poczekaj, aż częściowo się wchłonie, a następnie dodaj tarte
buraki, połowę
sera, a na sam koniec 2 łyżeczki zimnego
masła i większość
koperku. Wymieszaj całość do połączenia składników.Podawaj gorące, dodatkowo posypane resztą
sera, resztą
koperku i pozostałą
skórką cytryny.Smacznego :)

