ßßß

Muszę jeszcze wspomnieć o ich dietetycznych walorach, a mianowicie nie mają w sobie ani grama tłuszczu! W dodatku do pieczenia użyłam tylko 3 łyżek mąki i 1,5 łyżki miodu czyli niezwykle mało! Zachęcam Was do pieczenia ciast z warzyw! Następne moje ciasto będzie na pewno z cukinii:DPrzepis widziałam w programie rewolucja na talerzu i po delikatnych zmianach trafił do mojej kuchni:) Oryginalny przepis jak i inne odchudzone potrawy znajdziecie tutaj .
Składniki (10 babeczek):ok 300g marchwi3 jajka3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej2 łyżeczki proszku do pieczenia3 łyżeczki mielonych migdałów2 łyżki otrąb owsianych1,5 łyżki miodu -czubate ;)3cm imbirustarta skórka z 1/2 pomarańczykrem:200g serka twarogowego (ja dałam śmietankowy sprzedawany w kubełkach)sok z 1/2 pomarańczystarta skórka z 1/2 pomarańczy1 łyżka miodu
Przygotowanie:Marchewkę myjemy i ucieramy na tarce na małych oczkach. Odstawiamy, a po chwili odciskamy sok. Do większej miski wbij żółtka a do drugiej mniejszej białka i ubij je na pianę (z odrobiną soli). Do miski z żółtkami wlej miód i utrzyj na jednolitą masę. Dodaj mąkę, otręby, mielone orzechy, proszek, tarty imbir i na końcu marchew. Wymieszaj wszystko dodając powoli białą pianę. Masę wykładamy na papilotki zainstalowane już w formie do muffinów i wrzucamy do rozgrzanego do 180* piekarnika na 35min.Krem:Do miseczki wkładamy serek i mieszamy z resztą składników na jednolitą masę.Ostygnięte już babeczki przecinamy na pół i przekładamy serowym kremem. Można dodatkowo polać na wierzch czekoladą i mini torciki są gotowe:)