Wykonanie
Dawno nie piekłam żadnych słodkości dlatego z wielkim zapałem zabrałam się za torcik
marchewkowy.Ponieważ nie dorobiłam się jeszcze formy tortowej wpadłam na pomysł wykorzystania formy do muffinów i w rezultacie upiekłam babeczki. Te bardzo
pomarańczowe mini torciki
marchewkowe smakują wyśmienicie, a w dodatku wyglądają przeuroczo:)


Muszę jeszcze wspomnieć o ich dietetycznych walorach, a mianowicie nie mają w sobie ani grama tłuszczu! W dodatku do pieczenia użyłam tylko 3 łyżek
mąki i 1,5 łyżki
miodu czyli niezwykle mało! Zachęcam Was do pieczenia ciast z warzyw! Następne moje ciasto będzie na pewno z
cukinii:DPrzepis widziałam w programie rewolucja na talerzu i po delikatnych zmianach trafił do mojej kuchni:) Oryginalny przepis jak i inne odchudzone potrawy znajdziecie tutaj .

Składniki (10 babeczek):ok 300g
marchwi3
jajka3 łyżki
mąki pszennej pełnoziarnistej2 łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżeczki mielonych
migdałów2 łyżki
otrąb owsianych1,5 łyżki
miodu -czubate ;)3cm
imbirustarta skórka z 1/2
pomarańczykrem:200g
serka twarogowego (ja dałam
śmietankowy sprzedawany w kubełkach)sok z 1/2
pomarańczystarta skórka z 1/2
pomarańczy1 łyżka
miodu
Przygotowanie:
Marchewkę myjemy i ucieramy na tarce na małych oczkach. Odstawiamy, a po chwili odciskamy sok. Do większej miski wbij
żółtka a do drugiej mniejszej
białka i ubij je na pianę (z odrobiną
soli). Do miski z
żółtkami wlej
miód i utrzyj na jednolitą masę. Dodaj
mąkę,
otręby, mielone
orzechy, proszek, tarty
imbir i na końcu
marchew. Wymieszaj wszystko dodając powoli białą pianę. Masę wykładamy na papilotki zainstalowane już w formie do muffinów i wrzucamy do rozgrzanego do 180* piekarnika na 35min.Krem:Do miseczki wkładamy
serek i mieszamy z resztą składników na jednolitą masę.Ostygnięte już babeczki przecinamy na pół i przekładamy
serowym kremem. Można dodatkowo polać na wierzch
czekoladą i mini torciki są gotowe:)