Wykonanie
Piernik?! Oj tak! Wilgotny i pachnący! Idealne ciasto na Święta Bożego Narodzenia :)Aż strach się przyznać, że robiłam go po raz pierwszy w życiu. Każdego roku to pierniczki należały do moich domowych obowiązków, a właściwie rodzinnej świątecznej tradycji :) W tym roku postanowiłam zmierzyć się z tym nieźle przyprawionym grudniowym ciachem, a efekt przerósł moje oczekiwania :)Przepis jest banalnie prosty, a jego przygotowanie nie zajęło mi więcej niż 30 minut! W trakcie pieczenia po mieszkaniu unosiły się boskie zapachy, które już na dobre wprowadziły mnie w świąteczną błogość ;) Dodatek
piwa miodowego jest pysznym urozmaiceniem :) Nie wiem jak Wy, ale ja odczuwam jakąś
magię dodając
alkohol do ciast ;) W przyszłości z pewnością dodam do piernika inne trunki, na pewno mocniejsze ;)Składniki (forma- keksówka 25x11cm):piernik:1 szklanka
mąki pszennej1 szklanka
mąki pszennej pełnoziarnistej100g
masła pokrojonego na mniejsze kawałki5 łyżek
miodu40g
przyprawy do piernika (cała torebeczka)1/2 szklanki
cukru, użyłam trzcinowego *2
jaja roztrzepane2 łyżeczki
sody oczyszczonej1 szklanka
ciemnego piwa, użyłam miodowej fortuny1 czubata łyżka
kakaoZrobiłam w
trzech wersjach:polewa:1 tabliczka
mlecznej czekolady2 łyżki
mlekalukier:sok i skórka z 1/2 małej
pomarańczyok 10 łyżek
cukru pudrucukier puder* Jeśli chcesz podać ciasto bez polewy/lukru/cukru pudru lub z polewą z
gorzkiej czekolady proponuję zwiększyć ilość
cukru do 3/4 szklanki :)Przygotowanie:W garnku rozpuść
masło wraz z
cukrem. Dodaj
miód,
kakao i
pzyprawę korzenną i cały czas mieszaj. Następnie zdejmij garnek z ognia i dodaj
piwo,
sodę i roztrzepane
jajka. Ostatnim składnikiem jest
mąka. Dodawaj ją partiami i mieszaj do uzyskania gładkiej masy.Keksówkę, wyłożoną papierem do pieczenia, napełnij masą, a wierzch obsyp delikatnie
cukrem. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180*C i piecz przez 45 minut, sprawdzając pod koniec za pomocą patyczka (wyjmowany patyczek powinien być suchy). Pozostaw do ostygnięcia.Ja podzieliłam mój piernik na trzy części i udekorowałam go na różne sposoby:-
Czekoladę rozpuść w kąpieli
wodnej z dodatkiem
mleka, a następnie polej nią wystudzony piernik.- Wyciśnij sok z
pomarańczy do miseczki przygotowanej do kąpieli
wodnej. Następnie dodawaj
cukru pudru do momentu uzyskania pożądanej konsystencji. Polej piernik ciepłym lukrem i udekoruj skórkę otartą z
pomarańczy.- Posyp piernik
cukrem pudrem.Smacznego :)
Z lukrem
Z
polewą czekoladowąZ
cukrem pudrem