ßßß Cookit - przepis na Kotlety jaglane z cukinią

Kotlety jaglane z cukinią

nazwa

Wykonanie

Nie popisałam się intensywnością publikowania wpisów w Nowym Roku. Mam nadzieję, że nie będzie to normą. Prawda jest taka, że musiałam się na nowo zorganizować i zebrać siły na nadchodzące projekty i wyzwania. A zbierałam siły bardzo aktywnie bo na siłowni :) Prawdopodobnie to dzięki sporej dawce ruchu mam ostatnio wyborny nastrój i mam nadzieję, że przełoży się to na ilość i jakość postów.
Cały czas odkrywam jak wiele przyjemności daje mi wizyta na siłowni i totalnie się od niej uzależniłam. Wraz ze sportowymi wyzwaniami przyszły również te żywieniowe. Ten artykuł zapoczątkował moją przygodę z kaszą jaglaną (stąd również zaczerpnęłam informacji jak ją gotować) i od tej pory jestem jej fanką! Jaglane burgery to tylko jeden z wielu przepisów jakie ostatnio przyrządzam, a i je można zrobić na milion sposobów.
Kotlety jaglane są świetne na obiad. Bardzo sycące i turbo zdrowe. Jednak ja najbardziej lubię brać je do pracy! Jeśli masz w biurze mikrofalę to jeszcze lepiej - ciepłe śniadanie wspomaga metabolizm:)
A co Wy myślicie o kaszy jaglanej? Jakie są Wasze ulubione przepisy?
Składniki (ok. 8 kotletów):
1 szklanka kaszy jaglanej + 2 szklanki wody do gotowania
1 cukinia
2 małe papryczki chilli
3 ząbki czosnku
2 szalotki
1 jajko
1/3 szklanki otrębów owsianych
garść suszonych pomidorów (opcjonalnie)
ok 1 szklanka mielonego siemienia lnianego do panierowania *
sól
świeżo mielony pieprz
ok. 2 łyżki oleju / oliwy do kaszy (użyłam oleju sezamowego, polecam też oleje orzechowe)
olej do smażenia
dodatki (na 1os):
duża garść rukoli wymieszana z 1 łyżeczka ulubionego zielonego pesto
* Siemię lniane świetnie zastępuje bułkę tartą. Jest bardzo oleiste i nie wchłania tak dużo oleju z patelni podczas smażenia.
Przygotowanie:
2 szklanki wody zagotuj w rondelku z grubym dnem. Kaszę jaglaną przepłucz pod bieżącą wodą, a następnie wsyp do gotującej się wody. Gotuj pod przykryciem na minimalnym ogniu przez około 10-12minut. Po tym czasie kasza powinna wchłonąć cała wodę.
Do tego przepisu lepiej lekko przegotować kaszę (będzie ona bardziej zbita-lekko zakalcowa) ponieważ sypka będzie sprawiała kłopoty przy formowaniu kotletów. Garnek zdejmij z kuchenki.
Do kaszy dodaj 2 łyżki oleju sezamowego i szczyptę soli, a następnie wymieszaj całość i odstaw do lekkiego przestygnięcia.
Na tarce (duże oka) zetrzyj cukinię (wraz ze skórką) i szalotki.Czosnek i papryczki chilli drobno posiekaj. W dużym naczyniu wymieszaj ze sobą kaszę jaglaną z resztą składników, a następnie wbij jedno jajko i dodaj otręby. Dopraw solą oraz pieprzem i wymieszaj dokładnie.
Mieszając musić wyczuć czy 'ciasto' jest gotowe na formowanie. Jeśli konsystencja wyda Ci się za luźna zagęść ją otrębami. Jeśli za sztywna, wbij jeszcze jedno jajko.
Uformowane kotlety obtocz w mielonym siemieniu lnianym.
Na rozgrzaną patelnię wlej olej i poczekaj aż uzyska wysoką temperaturę. Kotlety smaż z obu stron do chwili lekkiego zezłocenia (ok 2-3min na stronę). Następnie Kotlety przełóż na blachę wyłożoną pergaminem i piecz w temparaturze 200*C przez 15-20min.
Gorące kotleciki wykładaj na talerz z rukolą.
Smacznego! :)
p.s. kotlety świetnie też smakują z ketchupem! ;)
Źródło:http://kuchennefantazje.blogspot.com/2014/01/kotlety-jaglane-z-cukinia.html