Wykonanie
Nie popisałam się intensywnością publikowania wpisów w Nowym Roku. Mam nadzieję, że nie będzie to normą. Prawda jest taka, że musiałam się na nowo zorganizować i zebrać siły na nadchodzące projekty i wyzwania. A zbierałam siły bardzo aktywnie bo na siłowni :) Prawdopodobnie to dzięki sporej dawce ruchu mam ostatnio wyborny nastrój i mam nadzieję, że przełoży się to na ilość i jakość postów.Cały czas odkrywam jak wiele przyjemności
daje mi wizyta na siłowni i totalnie się od niej uzależniłam. Wraz ze sportowymi wyzwaniami przyszły również te żywieniowe. Ten artykuł zapoczątkował moją przygodę z
kaszą jaglaną (stąd również zaczerpnęłam informacji jak ją gotować) i od tej
pory jestem jej fanką! Jaglane burgery to tylko jeden z wielu przepisów jakie ostatnio przyrządzam, a i je można zrobić na milion sposobów.Kotlety jaglane są świetne na obiad. Bardzo sycące i turbo zdrowe. Jednak ja najbardziej lubię brać je do pracy! Jeśli masz w biurze mikrofalę to jeszcze lepiej - ciepłe śniadanie wspomaga metabolizm:)A co Wy myślicie o
kaszy jaglanej? Jakie są Wasze ulubione przepisy?Składniki (ok. 8 kotletów):1 szklanka
kaszy jaglanej + 2 szklanki
wody do gotowania1
cukinia2 małe
papryczki chilli3 ząbki
czosnku2
szalotki1
jajko1/3 szklanki
otrębów owsianychgarść
suszonych pomidorów (opcjonalnie)ok 1 szklanka mielonego
siemienia lnianego do panierowania *
sólświeżo mielony
pieprzok. 2 łyżki
oleju /
oliwy do
kaszy (użyłam
oleju sezamowego, polecam też
oleje orzechowe)
olej do smażeniadodatki (na 1os):duża garść
rukoli wymieszana z 1 łyżeczka ulubionego zielonego pesto*
Siemię lniane świetnie zastępuje
bułkę tartą. Jest bardzo oleiste i nie wchłania tak dużo
oleju z patelni podczas smażenia.Przygotowanie:2 szklanki
wody zagotuj w rondelku z grubym dnem.
Kaszę jaglaną przepłucz pod bieżącą
wodą, a następnie wsyp do gotującej się
wody. Gotuj pod przykryciem na minimalnym ogniu przez około 10-12minut. Po tym czasie
kasza powinna wchłonąć cała
wodę.Do tego przepisu lepiej lekko przegotować
kaszę (będzie ona bardziej zbita-lekko zakalcowa) ponieważ sypka będzie sprawiała kłopoty przy formowaniu kotletów. Garnek zdejmij z kuchenki.Do
kaszy dodaj 2 łyżki
oleju sezamowego i szczyptę
soli, a następnie wymieszaj całość i odstaw do lekkiego przestygnięcia.Na tarce (duże oka) zetrzyj
cukinię (wraz ze skórką) i
szalotki.
Czosnek i
papryczki chilli drobno posiekaj. W dużym naczyniu wymieszaj ze sobą
kaszę jaglaną z resztą składników, a następnie wbij jedno
jajko i dodaj
otręby. Dopraw
solą oraz
pieprzem i wymieszaj dokładnie.Mieszając musić wyczuć czy 'ciasto' jest gotowe na formowanie. Jeśli konsystencja wyda Ci się za luźna zagęść ją
otrębami. Jeśli za sztywna, wbij jeszcze jedno
jajko.Uformowane kotlety obtocz w mielonym siemieniu lnianym.Na rozgrzaną patelnię wlej
olej i poczekaj aż uzyska wysoką temperaturę. Kotlety smaż z obu stron do chwili lekkiego zezłocenia (ok 2-3min na stronę). Następnie Kotlety przełóż na blachę wyłożoną pergaminem i piecz w temparaturze 200*C przez 15-20min.Gorące kotleciki wykładaj na talerz z
rukolą.Smacznego! :)p.s. kotlety świetnie też smakują z
ketchupem! ;)