ßßß Cookit - przepis na Ciasto figowe

Ciasto figowe

nazwa

Wykonanie

… w oryginalnej wersji jest to tarta figowa, ale ja zrobiłam ją w zwykłej tortownicy
Przepis ten znalazłam w mojej ulubionej książce Jamiego Olivera. Myślałam, że bohaterami smaku staną się tu figi…., a tu taka FIGA
Cały sekret smaku ukryty był wewnątrz ciasta.
Aromatyczna, kleista konsystencja którą tworzyły migdały sprawiła, że to ciasto jest moim numerem jeden.
Składniki:
15 fig ( ja użyłam 10 )
30 g cukru pudru
2 łyżki wody
listki z dwóch gałązek świeżego tymianku
skórka z 1 pomarańczy
Na kruche ciasto:
125 g masła
100 g cukru pudru
mała szczypta soli
250 g mąki pszennej
dowolnie: 1 laska wanilii ( ja użyłam cukier z prawdziwą wanilią)
skórka z 1/2 cytryny
2 żółtka
2 łyżki zimnego mleka lub wody
Masło utrzyj z cukrem pudrem i solą. Dodaj mąkę, skórkę z cytryny, żółtka, oraz opcjonalnie miąższ z laski wanilii. Wyrób masę rękoma, a kiedy uzyska konsystencję bułki tartej dodaj zimne mleko lub wodę i szybko wyrabiaj ciasto ( nie za długo bo po upieczeniu będzie zbyt twarde). Uformuj z ciasta kulę i oprósz mąką. Owiń kulę ciasta folią i włóż do lodówki na 1 h ( ja wsadziłam do zamrażalnika ). Po tym czasie wyjmij je, rozwałkuj i wyłóż dno oraz boki formy. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Wstaw ciasto na około 12 min. Wyjmij ciasto i zmniejsz temp. do 170 stopni
Masa migdałowa:
280 g całych migdałów, bez łupin
50 g mąki pszennej
250 g masła
250 g cukru pudru
2 jajka, lekko rozmącone
1 laska wanilii ( nie użyłam)
1 łyżka grappy ( użyłam białego wina)
Rozdrobnij w malakserze migdały. Przełóż do miski i dodaj mąkę.
Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj do migdałów razem z lekko rozmąconymi jajkami, wanilią, grappą i mieszaj do uzyskania gładkiej masy.
Wstaw do lodówki na 1/2 godziny aby zgęstniała.
Obetnij ogonki fig, natnij owoce na krzyż i rozchyl palcami.
Masę migdałową wyłóż na ciasto, powciskaj w nią figi rozciętą stroną do góry.Podgrzej wodę z cukrem i polej nią figi.
Wierzch ciasta posyp listkami tymianku, skórką z pomarańczy.
Ciasto wstaw do piekarnika na 40 minut.
Masa migdałowa na wierzchu powinna być chrupka natomiast w środku miękka i kremowa.
Smacznego
Incoming search terms:
Źródło:http://glodomorek.com.pl/ciasto-figowe