ßßß
Składniki:15 fig ( ja użyłam 10 )30 g cukru pudru2 łyżki wodylistki z dwóch gałązek świeżego tymiankuskórka z 1 pomarańczyNa kruche ciasto:125 g masła100 g cukru pudrumała szczypta soli250 g mąki pszennejdowolnie: 1 laska wanilii ( ja użyłam cukier z prawdziwą wanilią)skórka z 1/2 cytryny2 żółtka2 łyżki zimnego mleka lub wodyMasło utrzyj z cukrem pudrem i solą. Dodaj mąkę, skórkę z cytryny, żółtka, oraz opcjonalnie miąższ z laski wanilii. Wyrób masę rękoma, a kiedy uzyska konsystencję bułki tartej dodaj zimne mleko lub wodę i szybko wyrabiaj ciasto ( nie za długo bo po upieczeniu będzie zbyt twarde). Uformuj z ciasta kulę i oprósz mąką. Owiń kulę ciasta folią i włóż do lodówki na 1 h ( ja wsadziłam do zamrażalnika ). Po tym czasie wyjmij je, rozwałkuj i wyłóż dno oraz boki formy. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Wstaw ciasto na około 12 min. Wyjmij ciasto i zmniejsz temp. do 170 stopniMasa migdałowa:280 g całych migdałów, bez łupin50 g mąki pszennej250 g masła250 g cukru pudru2 jajka, lekko rozmącone1 laska wanilii ( nie użyłam)1 łyżka grappy ( użyłam białego wina)Rozdrobnij w malakserze migdały. Przełóż do miski i dodaj mąkę.Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj do migdałów razem z lekko rozmąconymi jajkami, wanilią, grappą i mieszaj do uzyskania gładkiej masy.Wstaw do lodówki na 1/2 godziny aby zgęstniała.
Obetnij ogonki fig, natnij owoce na krzyż i rozchyl palcami.Masę migdałową wyłóż na ciasto, powciskaj w nią figi rozciętą stroną do góry.Podgrzej wodę z cukrem i polej nią figi.Wierzch ciasta posyp listkami tymianku, skórką z pomarańczy.Ciasto wstaw do piekarnika na 40 minut.Masa migdałowa na wierzchu powinna być chrupka natomiast w środku miękka i kremowa.Smacznego
Incoming search terms: