Wykonanie
… w oryginalnej wersji jest to
tarta figowa, ale ja zrobiłam ją w zwykłej tortownicyPrzepis ten znalazłam w mojej ulubionej książce Jamiego Olivera. Myślałam, że bohaterami smaku staną się tu
figi…., a tu taka
FIGACały sekret smaku ukryty był wewnątrz ciasta.Aromatyczna, kleista konsystencja którą tworzyły
migdały sprawiła, że to ciasto jest moim numerem jeden.

Składniki:15 fig ( ja użyłam 10 )30 g
cukru pudru2 łyżki
wodylistki z dwóch gałązek świeżego
tymiankuskórka z 1
pomarańczyNa kruche ciasto:125 g
masła100 g
cukru pudrumała szczypta
soli250 g
mąki pszennejdowolnie: 1
laska wanilii ( ja użyłam
cukier z prawdziwą
wanilią)skórka z 1/2
cytryny2
żółtka2 łyżki zimnego
mleka lub
wodyMasło utrzyj z
cukrem pudrem i
solą. Dodaj
mąkę,
skórkę z cytryny,
żółtka, oraz opcjonalnie miąższ z
laski wanilii. Wyrób masę rękoma, a kiedy uzyska konsystencję
bułki tartej dodaj zimne
mleko lub
wodę i szybko wyrabiaj ciasto ( nie za długo bo po upieczeniu będzie zbyt twarde). Uformuj z ciasta kulę i oprósz
mąką.
Owiń kulę ciasta folią i włóż do lodówki na 1 h ( ja wsadziłam do zamrażalnika ). Po tym czasie wyjmij je, rozwałkuj i wyłóż dno oraz boki formy. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Wstaw ciasto na około 12 min. Wyjmij ciasto i zmniejsz temp. do 170 stopniMasa migdałowa:280 g całych
migdałów, bez łupin50 g
mąki pszennej250 g
masła250 g
cukru pudru2
jajka, lekko rozmącone1
laska wanilii ( nie użyłam)1 łyżka grappy ( użyłam
białego wina)Rozdrobnij w malakserze
migdały. Przełóż do miski i dodaj
mąkę.
Masło utrzyj z
cukrem na puszystą masę. Dodaj do
migdałów razem z lekko rozmąconymi
jajkami,
wanilią, grappą i mieszaj do uzyskania gładkiej masy.Wstaw do lodówki na 1/2 godziny aby zgęstniała.

Obetnij ogonki fig, natnij
owoce na krzyż i rozchyl palcami.Masę
migdałową wyłóż na ciasto, powciskaj w nią
figi rozciętą stroną do góry.Podgrzej
wodę z
cukrem i polej nią
figi.Wierzch ciasta posyp listkami
tymianku, skórką z
pomarańczy.Ciasto wstaw do piekarnika na 40 minut.Masa migdałowa na wierzchu powinna być chrupka natomiast w środku miękka i kremowa.Smacznego

Incoming search terms: