Wykonanie
Bagietki z
curry,
papryką słodką i
chilli oraz
przyprawami. Użyłam do nich
rozmarynu,
majeranku,
oregano i
tymianku, a Wy możecie dodać do nich te
zioła, której lubicie najbardziej. Są dość ostre i bardzo aromatyczne. Jeszcze gorące najlepiej posmarować
masłem albo
śmietankowym twarożkiem :)


szklanka
mąki żytniej, typ 720szklanka
mąki pszennej, typ 65010 g
drożdży50 ml
oliwy z oliwek1/2 szklanki ciepłej
wodyłyżeczka
cukrułyżeczka
soliszczypta
pieprzu2 łyżeczki mielonego
curryłyżeczka mielonej,
słodkiej paprykiszczypta mielonego
chilli4 łyżeczki mieszanki ulubionych
ziół
Drożdże rozetrzeć z
cukrem, dodać
wodę, odstawić na około 10 minut.
Mąkę przesiać, wymieszać z
solą i
przyprawami, dodać
oliwę i rozczyn
drożdżowy. Dokładnie wymieszać drewnianą łyżką, odstawić na około godzinę przykryte ściereczką. Po tym czasie podzielić na 3 części, formować wałek i nacinać. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i znów odstawić na około 15 minut. Piec 15- 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Smacznego!