Zapiekana cukinia faszerowana to szybki obiad z warzywami i serem. Możecie ją przygotować z wyprzedzeniem, a nawet zamrozić i zapiec po kilku dniach. W taki sam sposób możecie faszerować też kabaczka i paprykę. W bardziej dietetycznej wersji zmniejszcie ilość sera użytego do posypania cukinii i dodajcie więcej przypraw.Składniki na 2 faszerowane cukinie:2 cukinie3 duże pomidory1 czerwona papryka1 cebula2 ząbki czosnku200 g żółtego seraszczypta soli2 łyżeczki ziół prowansalskich1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki1/2 łyżeczki przyprawycurryszczypta mielonego chiliCukinie przekroić na pół i wydrążyć miąższ. Pomidory sparzyć, pokroić w grubą kostkę razem papryką i miąższem cukinii. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Wszystkie warzywa posypać solą na 10 minut i odcedzić. Dodać przyprawy, połowę sera i wymieszać.W naczyniu żaroodpornym ułożyć cukinie. Napełniać je warzywnym farszem i posypywać pozostałą częścią sera. Zapiekać przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 240 stopni. Smacznego!