Wykonanie
Placki idelanie komponuja się również z
truskawkami, jarzynami,
jabłkami,
śliwkami oraz
gruszkami a nawet
czereśniami więc kto co lubi.Przepis wprawdzie dotyczy placków, ale dla osób,które nie wyobrażają sobie śniadań bez naleśników podpowiadam ze
borówka idealnie,też komponuje się z
ciastem naleśnikowym.Składniki :180 g
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia50 g zmielonych
płatków pszennych400 ml chudego
mleka2 roztrzepane
jajka1 łyżka
oleju słonecznikowego(może być zwykły)
olej potrzebny jedynie do natłuszczenie patelni2
pomarańcze podzielone na kawałki(dekoracja)100 g
borówek amerykańskich2 łyżki
syropu kolonwego, można zastąpić go
miodemcukier puder do posypkiPrzygotowanie:
Mąkę z proszkiem przesiać do dużej miski, wymieszać razem z
płatkami. W innym głębszym naczyniu roztrzepać
jaja,
mleko oraz
olej i wlać do miski z
mąką. Dodaj
borówkę. Całość dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką. Następnie wysmaruj patelnie
olejem i ustaw na średnim ogniu i rozpoczynaj smażenie. Formułuj chochelką małe placuszki. Podawaj polane lekko
miodem z
pomarańczą na wierzchu i oproszone
cukrem pudrem.Dobra rada: Jeśli chcemy, aby nasze placki były bardziej puszyste, proponuje dodać jedną łyżkę
wody gazownej.Smacznego !