Wykonanie
16 października, od 6 lat, obchodzony jest Światowy Dzień
Chleba. Święto zostało ustanowione przez Międzynarodowy Związek Piekarzy i Cukiernik ów. Wciąż dość rzadko obchodzone jest w "realu", a jednak częściej w blogosferze. Chcąc przybliżyć ten dzień światu realnemu, zdecydowałyśmy się z Kulinarkami zorganizować w Białymstoku, jego obchody. Muszę przyznać, że same byłyśmy zaskoczone frekwencją, choć oczywiście baardzo nas ona ucieszyła. To fantastyczne, że tak dużo osób interesuje się domowym wypiekiem
chleba...Natomiast
dziwna rzecz przydarzyła się mojej pamięci. Po powrocie do domu stwierdziłam, że naprawdę niewiele pamiętam z tego wieczoru. Albo mam początki demencji, albo pod wpływem adrenaliny i wszystkich emocji, wiele z mojej głowy uleciało. Ale, ale...!! Całe szczęście, że nasz honorowy Kulinarek - mąż Edyty, nakręcił film i z niego dowiecie się najważniejszych rzeczy.A to kilka słów o Dniu
Chleba, w Gazecie Współczesnej:Dużym zainteresowaniem cieszyła się degustacja, w trakcie której można było spróbować
chlebów:- pszennego na zakwasie z
żurawiną- żytni z ziarnami i
czarnuszką- żytniego ze
śliwką- mieszanego z
czarnuszką- pszennego na zakwasie z koszyka rozrostowego- mieszanego z
kaszą gryczaną- mocno żytniego z łamanym żytem-
chleba z prodiża-
bułki pszennej z
ziemniakami i
czarnuszkąoraz past kanapkowych:- czeskiej
pasty jajecznej (przepis na nią podam jutro)- wegańskiego
smalcu z
białej fasoli-
smalcu tradycyjnego-
konfitury z
cebuli i
czarnych jagód na
czerwonym winie- pasty z
zielonego groszku- pesto- pasty
bakłażanowo - boczniakowej- pasty z
czerwonej fasoli i
suszonych pomidorów-
dżemu dyniowo -
pomarańczowego z
wanilią-
twarożku z
czosnkiem,
rzodkiewką i
ziołami-
bazyliowego pesto- pasty z wędzonego
pstrąga z ziemniaczanym puree i jeszcze kilku innych :)Fotki z Dnia
Chleba w Białymstoku znajdziecie również tu -> klikKolejny Dzień
Chleba już za rok, ale my mamy w planach kolejne akcje tematyczne, o których już niebawem....