Wykonanie
Większość kebabów sprzedawanych u nas, we wszelkich budkach i barach, nie ma wiele wspólnego z prawdziwymi tureckimi kebabami. Te nasze, robione są przeważnie z
wołowiny, na bazie
majonezu i różnych
sosów. Kebab turecki to przede wszystkim
baranina i...
twarożek. Ten przepis jest więc bardzo luźną wariacją na temat polskiej wariacji tureckiego kebaba :)

Składniki: na ciasto:- 5 dkg.
drożdży- 0,5 kg
mąki pszennej- 2
żółtka- szczypta
soli- 1 szklanka
mleka- 1/4
margaryny na farsz:- 150 gram
wołowiny (może być też
filet z kurczaka)-
przyprawa gyros + 2 łyżki
oliwy- 1
cebula- 5
pieczarek- 1 puszka
kukurydzy- 1
czerwona papryka pokrojona w kostkę.- ok. 1,5 szklanki pokrojonej
kapusty pekińskiej- kilka łyżek
oliwyPrzygotowanie:Przygotowujemy ciasto.
Mleko podgrzewamy na małym ogniu, jednocześnie rozpuszczając w nim
margarynę, a następnie odstawiamy do wystygnięcia. Gdy
mleko jest już chłodne wszystkie składniki ciasta łączymy w misce i dokładnie zagniatamy. Miskę przykrywamy płócienną ściereczką i odstawiamy, aż ciasto wyrośnie.
Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na
oliwie. Dodajemy pokrojone
pieczarki i
paprykę. Chwilą podsmażamy. Dodajemy
kukurydzę,
kapustę i wszystko dalej jeszcze trochę podsmażamy.
Mięso kroimy w kostkę i mieszamy z
przyprawą gyros i
oliwą. Smażymy na drugiej patelni, a gdy jest gotowe, przekładamy do warzyw i wszystko dokładnie mieszamy.Wyrośnięte
ciasto drożdżowe rozwałkowujemy i wycinamy pierogi. Muszą być duże, większe od standardowych pierogów, także ja do wycinania używam pokrywki od garnka. Wycięte placki napełniamy farszem i zlepiamy brzegi.Smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy z
sosem czosnkowym.Smacznego!!