ßßß
Tęsknię za szkołą. Za "przymusem" nauki i satysfakcją, jaką daje nabywanie wiedzy i nowych umiejętności. Za radością ze zdanych egzaminów. Tęsknię za nimi i dlatego rzucam się łapczywie na każdą możliwość odbycia szkolenia czy kursu. Do tego stopnia, że jeszcze jakiś czas temu zapisywałam się na wszystkie tego typu spotkania. Jak leci i zupełnie bez sensu. Kurs układania ikebany - jestem tam! Podwodne tkanie koszyków wiklinowych - czemu nie? Filozofia Star Trek - siedzę w pierwszej ławce. Role społeczne i rodzinne na przykładzie "M jak miłość" - hoho, bardzo chętnie! Na szczęście trochę się opamiętałam i nie biegam już na wszystko, jak popadnie. Jednak wciąż bardzo chętnie wybieram szkolenia, które w nazwie mają magiczne słowo: "kulinarne". I tak przedwczoraj trafiłam na warsztaty kuchni żydowskiej, realizowane w ramach Białostockiego Szlaku Kulinarnego...Oczywiście towarzyszyły mi pozostałe Kulinarki oraz Pan i Pani Sandman . Warsztaty trwały 2 godziny (łącznie z degustacją). Zrobiliśmy tatar ze śledzia, purimową chałę i bajgle z łososiem wędzonym i twarożkiem śmietankowym. Czy było warto? Możliwość wspólnego gotowania w tak wesołym gronie - bezcenna. Walory edukacyjne? No właśnie... Bo czy żeby pokroić śledzia i warzywa trzeba iść na specjalne warsztaty...? To było raczej pichcenie w miłym towarzystwie, wg podanego i wydrukowanego wcześniej przepisu. Zabrakło mi wskazówek technicznych, tajemniczych rad, dzięki którym poprawiłoby się moje gotowanie. Bardziej uczyliśmy się od siebie nawzajem, w ramach stolikowych grup... Czy pójdę na podobne warsztaty jeszcze raz? Pewnie tak, bo nie lubię z czegoś rezygnować po jednym razie, może na kolejnych dowiem się więcej. Może na bardziej "egzotycznych"?Tak czy inaczej, wieczór i tak uważam za bardzo udany. W końcu nieczęsto mam okazję do gotowania w większym gronie, a to duży plus takich warsztatów. A to kilka fotek z wczoraj i przepisy na trzy dania, jakie przygotowaliśmy:
















ż








Chała purimowa - składniki:- drożdże instatnt 8 g.- ciepła woda 200 ml.- cukier 45 g.- łyżeczka soli- 500 g. mąki pszennej- 1 jajko- 50g. roztopionego masła- odrobina olejuChała purimowa - przygotowanie:Drożdże umieszczamy w misce, zalewamy ciepłą wodą i mieszamy. Kiedy się rozpuszczą, dodajemy 425 g. mąki, cukier i sól. Cały czas mieszając, dodajemy jajko i masło. Dobrze wyrabiamy ciasto i powoli dodajemy pozostałe 75g. mąki. Ciasto powinno być dosyć elastyczne i luźne, ale niezbyt klejące. Nie może być też zbite.Kiedy ciasto zacznie odstawać od ścianek miski wyjmujemy je na blat i wyrabiamy przez kolejne 10 minut. Formujemy kulę, smarujemy ją z wierzchu olejem, wkładamy ją do miski i odstawiamy w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 3 równe części. Formujemy z nich wałki (o grubości ok. 4 cm.). Złączmy je ze sobą z jednej strony i zaplatamy warkocz. Ponownie odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na ok. 20 minut, wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem.Tak przygotowaną chałkę pieczemy w 180 st. przez około 30 minut.
Tatar ze śledzia - składniki:- 6 sztuk filetów śledziowych (a'la matjas lub małosolnych)- 150 g. cebuli czerwonej- 150 g. papryki czerwonej- 150 g. świeżego ogórka (jeśli używamy matjasów) lub korniszonów/ogórków kiszonych (jeśli używamy śledzi małosolnych)- 2 żółtkaTatar ze śledzia - przygotowanie:Płaty śledziowe moczymy w wodzie lub mleku min. 2 godziny. Następnie osuszamy je i bardzo drobno siekamy. Równie drobno kroimy również warzywa. Do masy śledziowo - warzywnej dodajemy żółtka oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy.
Bajgle z wędzonym łososiem i twarożkiem - składniki:- 300 g. mąki- 20 g. rozpuszczonego masła- 100 ml. ciepłej wody- 1 jajko- 1 op. drożdży instant- łosoś wędzony- twaróg śmietankowy- gruba sólBajgle z wędzonym łososiem i twarożkiem - przygotowanie:Drożdże rozprowadzamy w ciepłej wodzie. Z ciasta, masła, jajka, mąki i drożdżowego zaczynu wyrabiamy ciasto, po czym odstawiamy je na 30 min, w cieple miejsce, do wyrośnięcia.Ciasto dzielimy na 8 kawałków, z których formujemy wałeczki, skręcamy je i zlepiamy końce. Wkładamy je do wrzącej wody, a gdy wypłynął na wierzch, wyjmujemy łyżką cedzakową. Wykładamy na posmarowaną olejem blachę, posypujemy grubą solą i wstawiamy do gorącego (180 st.) pieca. Pieczmy ok. 20-25 minut.Z wędzonego łososia przygotowujemy różyczki z serkiem śmietankowym i podajemy je z upieczonymi bajglamiSmacznego!