Wykonanie
Tęsknię za szkołą. Za "przymusem" nauki i satysfakcją, jaką
daje nabywanie
wiedzy i nowych umiejętności. Za radością ze zdanych egzaminów. Tęsknię za nimi i dlatego rzucam się łapczywie na każdą możliwość odbycia szkolenia czy
kursu. Do tego stopnia, że jeszcze jakiś czas temu zapisywałam się na wszystkie tego typu spotkania. Jak leci i zupełnie bez sensu.
Kurs układania ikebany - jestem tam! Podwodne tkanie koszyków wiklinowych -
czemu nie? Filozofia Star Trek -
siedzę w pierwszej ławce. Role społeczne i rodzinne na przykładzie "M jak miłość" - hoho, bardzo chętnie! Na szczęście trochę się opamiętałam i nie biegam już na wszystko, jak popadnie. Jednak wciąż bardzo chętnie wybieram szkolenia, które w nazwie mają magiczne słowo: "kulinarne". I tak przedwczoraj trafiłam na warsztaty kuchni żydowskiej, realizowane w ramach Białostockiego Szlaku Kulinarnego...Oczywiście towarzyszyły mi pozostałe Kulinarki oraz Pan i Pani Sandman . Warsztaty trwały 2 godziny (łącznie z degustacją). Zrobiliśmy tatar ze
śledzia, purimową chałę i bajgle z
łososiem wędzonym i
twarożkiem śmietankowym. Czy było warto? Możliwość wspólnego gotowania w tak wesołym gronie - bezcenna. Walory edukacyjne? No właśnie... Bo czy żeby pokroić
śledzia i warzywa trzeba iść na specjalne warsztaty...? To było raczej pichcenie w miłym towarzystwie, wg podanego i wydrukowanego wcześniej przepisu. Zabrakło mi wskazówek technicznych, tajemniczych rad, dzięki którym poprawiłoby się moje gotowanie. Bardziej uczyliśmy się od siebie nawzajem, w ramach stolikowych grup... Czy pójdę na podobne warsztaty jeszcze raz? Pewnie tak, bo nie lubię z czegoś rezygnować po jednym razie, może na kolejnych dowiem się więcej. Może na bardziej "egzotycznych"?Tak czy inaczej, wieczór i tak uważam za bardzo udany. W końcu nieczęsto mam okazję do gotowania w większym gronie, a to duży plus takich warsztatów. A to kilka fotek z wczoraj i przepisy na trzy dania, jakie przygotowaliśmy:
ż
Chała purimowa - składniki:-
drożdże instatnt 8 g.- ciepła
woda 200 ml.-
cukier 45 g.- łyżeczka
soli- 500 g.
mąki pszennej- 1
jajko- 50g. roztopionego
masła- odrobina
olejuChała purimowa - przygotowanie:
Drożdże umieszczamy w misce, zalewamy ciepłą
wodą i mieszamy. Kiedy się rozpuszczą, dodajemy 425 g.
mąki,
cukier i
sól. Cały czas mieszając, dodajemy
jajko i
masło. Dobrze wyrabiamy ciasto i powoli dodajemy pozostałe 75g.
mąki. Ciasto powinno być dosyć elastyczne i luźne, ale niezbyt klejące. Nie może być też zbite.Kiedy ciasto zacznie odstawać od ścianek miski wyjmujemy je na blat i wyrabiamy przez kolejne 10 minut. Formujemy kulę, smarujemy ją z wierzchu
olejem, wkładamy ją do miski i odstawiamy w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 3 równe części. Formujemy z nich wałki (o grubości ok. 4 cm.). Złączmy je ze sobą z jednej strony i zaplatamy warkocz. Ponownie odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na ok. 20 minut, wierzch smarujemy rozkłóconym
jajkiem.Tak przygotowaną
chałkę pieczemy w 180 st. przez około 30 minut.
Tatar ze
śledzia - składniki:- 6 sztuk
filetów śledziowych (a'la
matjas lub małosolnych)- 150 g.
cebuli czerwonej- 150 g.
papryki czerwonej- 150 g. świeżego
ogórka (jeśli używamy
matjasów) lub korniszonów/ogórków kiszonych (jeśli używamy
śledzi małosolnych)- 2
żółtkaTatar ze
śledzia - przygotowanie:Płaty
śledziowe moczymy w wodzie lub
mleku min. 2 godziny. Następnie osuszamy je i bardzo drobno siekamy. Równie drobno kroimy również warzywa. Do masy
śledziowo - warzywnej dodajemy
żółtka oraz
sól i
pieprz do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy.
Bajgle z
wędzonym łososiem i
twarożkiem - składniki:- 300 g.
mąki- 20 g. rozpuszczonego
masła- 100 ml. ciepłej
wody- 1
jajko- 1 op.
drożdży instant-
łosoś wędzony-
twaróg śmietankowy- gruba
sólBajgle z
wędzonym łososiem i
twarożkiem - przygotowanie:
Drożdże rozprowadzamy w ciepłej wodzie. Z ciasta,
masła,
jajka,
mąki i
drożdżowego zaczynu wyrabiamy ciasto, po czym odstawiamy je na 30 min, w cieple miejsce, do wyrośnięcia.Ciasto dzielimy na 8 kawałków, z których formujemy wałeczki, skręcamy je i zlepiamy końce. Wkładamy je do wrzącej
wody, a gdy wypłynął na wierzch, wyjmujemy łyżką cedzakową. Wykładamy na posmarowaną
olejem blachę, posypujemy grubą
solą i wstawiamy do gorącego (180 st.) pieca. Pieczmy ok. 20-25 minut.Z
wędzonego łososia przygotowujemy różyczki z
serkiem śmietankowym i podajemy je z upieczonymi bajglamiSmacznego!