Wykonanie

Idealna niedziela, to niedziela z dobrym, domowym obiadem, który wieńczy jakieś smakowite ciasto. Idealna niedziela, to niedziela bez komputera, Internetu, telefonu, za to z czarno-białymi filmami. Idealna niedziela to taka, kiedy nawet jesień nie przeszkadza, bo jest ciepło (no powiedzmy, że +15 stopni można nazwać ciepłem), opady atmosferyczne nie występują, słońce pięknie świeci. Dziś z idealnej niedzieli mam tylko ciasto. Lepszy rydz, niż nic. Kolejna szansa na idealną niedzielę już za
siedem dni. Można zacząć odliczanie. Czas start. Acha! Co do ciasta. Dziś - kilimandżaro, którego przygotowanie jest wbrew pozorom dużo łatwiejsze, niż zdobycie tanzańskiego szczytu.
biszkopt:- 1,5 szklanki
mąki pszennej- 4
jajka- szklanka
cukru- łyżeczka
proszku do pieczenia- 3 łyżki
kakao+
masło do wysmarowania formy do pieczeniamasa
jabłkowa:- kilogram
jabłek- ewentualnie inne
owoce, np szklanka wydrylowanych
wiśni- 2
galaretki pomarańczowe (użyłam
galaretek Delecty, bez
żelatyny)- łyżka
masłamasa budyniowa:- 0,5 litra
mleka- 0,5 szklanki
cukru- 2
żółtka- 2 łyżki
mąki pszennej- 2 łyżki
mąki ziemniaczanej- kostka
masłapolewa:- 150 g.
czekolady- 2 łyżki
masłaZaczynamy od przygotowania
biszkoptu. Za pomocą miksera, przez kilka minut ucieramy
jajka z
cukrem. Następnie dodajemy
mąkę,
kakao i
proszek do pieczenia. Wszystko mieszamy delikatnie łyżką. Tak przygotowane ciasto przelewamy do formy do pieczenia wysmarowanej
masłem. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 40 minut (do suchego patyczka). Wyjmujemy, studzimy na kratce, a następnie przecinamy na dwie części.Masa
jabłkowa:
jabłka trzemy na tarce o największych oczkach i smażymy na łyżce
masła, aż zmiękną. Następnie wsypujemy
galaretki, dokładnie mieszamy, zdejmujemy z ognia i studzimy.Masa budyniowa: odmierzamy szklankę
mleka, którą przelewamy do miski. Wsypujemy
mąki, dodajemy
żółtka i mieszamy wszystko mikserem.Resztę
mleka zagotowujemy z
cukrem. Gdy zacznie się gotować, dodajemy
mleko wymieszane z
mąką i
żółtkiem i gotujemy chwilę mieszając, aż masa zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, dodajemy pokrojone
masło i ucieramy, aż krem będzie gładki.Na pierwszą część przekrojonego
biszkoptu (spód) przekładamy masę
jabłkową, następnie masę budyniową. Całość przykrywamy drugą częścią
biszkoptu i polewamy roztopioną w kąpieli
wodnej czekoladą z
masłem.Całość odstawiamy do lodówki na ok. 3 godziny.Smacznego!