ßßß
Idealna niedziela, to niedziela z dobrym, domowym obiadem, który wieńczy jakieś smakowite ciasto. Idealna niedziela, to niedziela bez komputera, Internetu, telefonu, za to z czarno-białymi filmami. Idealna niedziela to taka, kiedy nawet jesień nie przeszkadza, bo jest ciepło (no powiedzmy, że +15 stopni można nazwać ciepłem), opady atmosferyczne nie występują, słońce pięknie świeci. Dziś z idealnej niedzieli mam tylko ciasto. Lepszy rydz, niż nic. Kolejna szansa na idealną niedzielę już za siedem dni. Można zacząć odliczanie. Czas start. Acha! Co do ciasta. Dziś - kilimandżaro, którego przygotowanie jest wbrew pozorom dużo łatwiejsze, niż zdobycie tanzańskiego szczytu.biszkopt:- 1,5 szklanki mąki pszennej- 4 jajka- szklanka cukru- łyżeczka proszku do pieczenia- 3 łyżki kakao+ masło do wysmarowania formy do pieczeniamasa jabłkowa:- kilogram jabłek- ewentualnie inne owoce, np szklanka wydrylowanych wiśni- 2 galaretki pomarańczowe (użyłam galaretek Delecty, bez żelatyny)- łyżka masłamasa budyniowa:- 0,5 litra mleka- 0,5 szklanki cukru- 2 żółtka- 2 łyżki mąki pszennej- 2 łyżki mąki ziemniaczanej- kostka masłapolewa:- 150 g. czekolady- 2 łyżki masłaZaczynamy od przygotowania biszkoptu. Za pomocą miksera, przez kilka minut ucieramy jajka z cukrem. Następnie dodajemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wszystko mieszamy delikatnie łyżką. Tak przygotowane ciasto przelewamy do formy do pieczenia wysmarowanej masłem. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 40 minut (do suchego patyczka). Wyjmujemy, studzimy na kratce, a następnie przecinamy na dwie części.Masa jabłkowa: jabłka trzemy na tarce o największych oczkach i smażymy na łyżce masła, aż zmiękną. Następnie wsypujemy galaretki, dokładnie mieszamy, zdejmujemy z ognia i studzimy.Masa budyniowa: odmierzamy szklankę mleka, którą przelewamy do miski. Wsypujemy mąki, dodajemy żółtka i mieszamy wszystko mikserem.Resztę mleka zagotowujemy z cukrem. Gdy zacznie się gotować, dodajemy mleko wymieszane z mąką i żółtkiem i gotujemy chwilę mieszając, aż masa zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, dodajemy pokrojone masło i ucieramy, aż krem będzie gładki.Na pierwszą część przekrojonego biszkoptu (spód) przekładamy masę jabłkową, następnie masę budyniową. Całość przykrywamy drugą częścią biszkoptu i polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą z masłem.Całość odstawiamy do lodówki na ok. 3 godziny.Smacznego!