Wykonanie
Żeberka w miodzie to jedno z moich popisowych dań, które serwuję, gdy odwiedzają mnie goście. Choć sama wolę
bardziej pikantne potrawy, to jednak takie
żeberka i mi przypadły do gustu. Zwłaszcza, że dzięki miodowej marynacie za każdym razem
mięso się fajnie przypieka i jest delikatnie chrupiące z wierzchu a miękkie w środku.
Ziemniaki pieczone w piekarniku - składniki:-
ziemniaki- 2
czerwone cebule- świeży
tymianek-
pieprz i
sól-
masłoZiemniaki pieczone w piekarniku - przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i jeśli są średniej wielkości lub duże, kroimy na pół lub na ćwiartki. Do garnka wlewamy zimną
wodę, dodajemy łyżeczkę
soli (1 łyżeczka na litro
wody) i wrzucamy
ziemniaki. Stawiamy na kuchence.
Wodę doprowadzamy do wrzenia, a od momentu, gdy zacznie bulgotać
ziemniaki gotujemy 5 minut, a następnie zdejmujemy z kuchenki i odcedzamy.
Ziemniaki obtaczamy w posiekanym
tymianku, solimy,
pieprzymy i wkładamy do blachy wysmarowanej
masłem.
Cebule kroimy w ósemki i układamy na ziemniakach.
Ziemniaki pieczemy w temperaturze 200 st. przez ok. 40 minut, co jakiś czas polewając je tłuszczem z blachy (czas pieczenia zależy od rodzaju
ziemniaków, należy kontrolować czy są już miękkie).- kg.
żeberek- 6 łyżek
miodu- 100 ml
ciemnego piwa- sok z połowy
cytryny- 4 łyżki
oliwy- 6 ząbków
czosnku- 2 łyżeczki
musztardy- 1 łyżeczka
ostrej papryki- 1 łyżeczka
pieprzu- 1 łyżeczka
soliPrzygotowanie
żeberek zaczynamy dzień przed planowanym obiadem.
Mięso myjemy i osuszamy.
Piwo,
miód,
sok z cytryny,
musztardę, zmiażdżony
czosnek,
paprykę,
sól i
pieprz łączymy w misce. Tak powstałą marynatą zalewamy
mięso i odstawiamy na noc do lodówki.Następnego dnia, wyjęte z zalewy
żeberka obsmażamy na patelni, na rozgrzanej
oliwie (ok. 4 minuty z każdej strony), po czym przekładamy je do naczynia żaroodpornego. Zalewamy pozostałą marynatą oraz tłuszczem ze smażenia.Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.
Żeberka pieczemy w i przez godzinę. Następnie zdejmujemy pokrywkę z naszego naczynia i pieczemy jeszcze 30 minut.Smacznego!
