Wykonanie

Jest godzina druga. W nocy. Nie, że jakiś środek dnia, że słońce w pełni, że mam przed sobą jeszcze mnóstwo czasu, który
mogę zmarnować. Druga. Czas środkowoeuropejski. Noc. Wstaję za cztery godziny, a jeszcze się nie położyłam. Kolejny dzień z oczami "na zapałkach". Jak tak dłużej pójdzie, to niebawem cienie pod nimi
będę musiała maskować zaprawą murarską. No teoretycznie, to mogłabym pójść spać. Rano z pewnością jak zwykle plunę sobie w twarz, że tego nie zrobiłam. Ale teraz... teraz myślę tylko o tym, jak wiele rzeczy muszę... tfu, złe słowo. Nie muszę. Chcę. A zatem - myślę tylko o tym, jak wiele rzeczy chcę zrobić, a jak niewiele mam na to czasu.Przeczytałam dziś fragment wywiadu z Charlize Theron, któa zapytana o to, co chciałaby powiedzieć dwudziesto-, trzydziestoletniej sobie, odpowiedziała: "Uspokój się...". Zamyśliłam się, pogapiłam w jej mądre, niebieskie włosy... oczy i
doszłam do wniosku, że
mówi do mnie. W podziękowaniu za tę mądrą radę dedykuję jej dziś
sałatkę z
kurczakiem teryaki i
melonem. Osobiste podziękowania złożę, gdy z Buenos
Agrest zacznie jesienią trasę w ju es ej. Wtedy będzie ku spotkaniu twarzą w twarz okazja.

- 2
piersi z kurczaka- 4 garści mieszanki
sałat (
roszponka,
endywia,
cykoria)-
papryka czerwona-
papryka zielona-
papryczka chili-
melon- sos teryaki-
olej z pestek
słonecznika, polecam TEN- łyżka
sezamu-
pieprz kolorowy- szczypta
soli (używam himalajskiej)

Do miski wlewamy około 10-12 łyżek sosu teryaki, dodajemy szczyptę
soli i kilka szczypt świeżo mielonego,
kolorowego pieprzu. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok.
Pierś z kurczaka myjemy i oczyszczamy z błonek. Kroimy w kostkę i wrzucamy do marynaty. Mieszamy i odstawiamy na minimum 4 godziny.Z czerwonej i
zielonej papryki wycinamy gniazda nasienne. Kroimy je (
papryki nie gniazda oczywiście) w paski.
Papryczkę chili kroimy na kawałki - jeśli nie chcemy, aby
sałatka była zbyt pikantna, pozbywamy się ziarenek.
Mango obieramy i kroimy w kostkę.Do salaterki wrzucamy mieszankę
sałat. Dodajemy pozostałe składniki.
Kurczaka odcedzamy z marynaty.Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy na nią
kurczaka i wstawiamy do gorącego piekarnika. Pieczemy około 20 minut z obu stron. Sprawdzamy czy
kurczak jest upieczony, pilnując, aby nie wysechł.Upieczonego
kurczaka wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia. Następnie wrzucamy go do miski z
sałatką.W szklance mieszamy 3 łyżki
oleju rzepakowego i 7-8 łyżek sosu teryaki. Polewamy
sałatkę i wszystko razem mieszamy. Gotowe!Smacznego.