ßßß Cookit - przepis na Espresso -ciasto

Espresso -ciasto

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Zacierki na mleku
Pyszne kuleczki w sosie ... »
Coś innego Espresso
SKŁADNIKI:
100 g margaryny Kasia
jajka 5 sztuk
150 gram cukru
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mąka 1 szklanka
sól szczypta
220g serka mascarpone
1 szklanka śmietanki kremówki
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy inki mlecznej
2 łyżeczki żelatyny
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 szklanka ubitej śmietanki kremówki
2 łyżeczki cukru waniliowego
1/2 szklanki zaparzonej kawy Inki Mlecznej (zimnej)
2 łyżeczki alkoholu
PRZYGOTOWANIE:
biszkopt
Ubijamy żółtka z cukrem ze 100 gram .
Białka ubijamy na sztywno z resztą cukru czyli 50 gram i szczyptą soli.
Do białek wlewamy masę żółtkową i ostrożnie mieszam
Wsypuje mąkę przesianą z proszkiem i kakao, mieszam łyżką na koniec dodaje rozpuszczoną i ostudzoną Kasię .
Wlewam do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 15 min w temperaturze 180ºC.
Następnie podzielić na 3 równe - szerokie pasy.
Krem:
220g serka mascarpone
1 szklanka śmietanki kremówki
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy Inki mlecznej
2 łyżeczki żelatyny
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wierzch:
1 szklanka ubitej śmietanki kremówki
2 łyżeczki cukru waniliowego
Nasączenie :
1/2 szklanki parzonej kawy Inki mlecznej (zimnej)
2 łyżeczki alkoholu
Składniki na nasączenie połączyć razem. Serek utrzeć z cukrem. Żelatynę i kawę rozpuścić w miej więcej 1/3 szklanki wrzącej wody. Dokładnie wymieszać i odstawić do przestudzenia. Śmietankę ubić na sztywno, dodać serek, a na koniec powoli wlać rozpuszczoną kawę ( cały czas ubijając). Masę wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Płaty biszkoptu nasączyć kawą Inką i przełożyć masą. Wierzch i boki przykryć ubitą śmietanką wymieszana ze szczypta kawy Inki mlecznej zmieni kolorek na łososiowy i Schłodzić w lodówce .
Jak jesz to się rozpływa w ustach i czujesz smak kawy Inka smakuje jak kapuci no bardziej zwłaszcza mleczna
wtorek, 10 stycznia 2012, rozowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .
Komentarze
O mnie
Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.
Kontakt do mnie [email protected]
Tweety na temat @GralikJoanna
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://rozowakuchnia.blox.pl/2012/01/Espresso.html