ßßß Cookit - przepis na Mazurek Wielkanocny

Mazurek Wielkanocny

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Kluski śląskie z czosnkiem ...
Bigos z kiszonej kapusty na ... »
Pierwszy mój w życiu Mazurek Wielkanocny , zawsze uważałam , że jest trudny do zrobienia jednak muszę stwierdzić że w cale tak nie jest , raczej to najłatwiejsza rzecz do zrobienia.
Mazurek na kruchym spodzie - SKŁADNIKI:
Ciasto:
400 g mąki tortowej
250 g margaryny
150 g cukru
cukier z prawdziwą wanilią i kardamonem KAMIS 1 opakowanie
5 żółtek
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
środek :
drzem porzeczkowy 300 gram
konfitura z wiśnią cały słoiczek 200 gram
powidła śliwkowe 300 gram
posypka kolorowa opakowanie jedno
czekolada biała wiórka 100 gram
polewa różowa 1 sztuka
kwiatki płatki 12 szt
listki płatki 18 szt
Mazurek na kruchym spodzie - PRZYGOTOWANIE:
Rozcieram masło z cukrem oraz cukrem z prawdziwą wanilią z kardamonem , dodaję żółtka i mieszam z przesianą mąką tortową . Szybko zagniatam ciasto, formuję kulę, owijam folią i wkładam do lodówki na 2 godziny. Rozwałkowałam na cienki placek, około 5 mm grubości. Ciastem wykładam do prostokątnej formy posmarowaną margaryną i oprószoną bułką tartą. Z resztek ciasta roluję wałeczki, zwijam i wykładam boki formy na około . Ciasto nakłuwam widelcem w kilku miejscach. Piekę na złoty kolor, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (przez około 20 minut). Na ostudzone ciasto wykładam dżem porzeczkowy rozprowadzam na całej powierzchni . Na to wykładam konfiturę z wiśnią i powidła śliwkowe rozprowadzam na całej powierzchni dekoruje startą białą czekoladą na około układam płatki kwiatków posypuje posypka kolorowa . Brzegi mazurka polewam różowym lukrem i kład listki opłatki polecam.
niedziela, 24 marca 2013, rozowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .
O mnie
Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.
Kontakt do mnie [email protected]
Tweety na temat @GralikJoanna
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://rozowakuchnia.blox.pl/2013/03/Mazurek-Wielkanocny.html