ßßß
4 jajka2 szklanki cukru2,5 szklanki mleka3 łyżki mleka1 łyżeczka proszku do pieczeniakostka margaryny 250 g300 g porzeczekkilka łyżek konfitury z czarnej porzeczkiOddzielić z 3 jajek białka od żółtek, margarynę roztopić i ostudzić.Jedno całe jajko wymieszać z żółtkami, 1,5 szklanki cukru i mlekiem.Miksując dalej dodać margarynę, mąkę i proszek do pieczenia.Ciasto wylać na dużą blaszkę prostokątną wyłożoną papierem do pieczenia.Na wierzchu ułożyć owoce porzeczki (bez gałązek!) oraz zrobić kilka kleksów z konfitury porzeczkowej.Ubić pianę z białek na sztywno, na koniec dodawać stopniowo cukier i miksować aż masa stanie się gęsta i lśniąca.Wyłożyć pianę na wierzch ciasta.Piec w temp. 180 st.C. przez godzinę.


