Wykonanie
Z
porzeczkami mam pewne wspomnienie... dzieciństwo, działka, zbieranie
porzeczek prosto z krzaczka, których nie lubiłam. Dzisiaj też nie należą do moich ulubionych
owoców, ale w wypiekach idealnie się sprawdzają. Ich kwaskowatość świetnie współgra ze
słodyczą ciast, dlatego z dodatkiem poduszeczki z
bezy to po prostu niebo w gębie. Do ciasta dodałam trochę kleksików z
konfitury z
czarnej porzeczki, którą dostałam w prezencie od Premium Rosa .Wszystkie przepisy na ciasta tutaj .

4
jajka2 szklanki
cukru2,5 szklanki
mleka3 łyżki
mleka1 łyżeczka
proszku do pieczeniakostka
margaryny 250 g300 g
porzeczekkilka łyżek
konfitury z
czarnej porzeczkiOddzielić z 3
jajek białka od
żółtek,
margarynę roztopić i ostudzić.Jedno całe
jajko wymieszać z
żółtkami, 1,5 szklanki
cukru i
mlekiem.Miksując dalej dodać
margarynę,
mąkę i
proszek do pieczenia.Ciasto wylać na dużą blaszkę prostokątną wyłożoną papierem do pieczenia.Na wierzchu ułożyć
owoce porzeczki (bez gałązek!) oraz zrobić kilka kleksów z
konfitury porzeczkowej.Ubić pianę z
białek na sztywno, na koniec dodawać stopniowo
cukier i miksować aż masa stanie się gęsta i lśniąca.Wyłożyć pianę na wierzch ciasta.Piec w temp. 180 st.C. przez godzinę.



