Wykonanie
Przeglądając ostatnio Małą
cukierenkę trafiłam na kruche ciasto z
porzeczkami. Nigdy takiego nie robiłam, więc od razu zaczęłam poszukiwania
porzeczek i oto jest.Kruche ciasto zrobiłam według prostego przepisu, który zawsze się u mnie sprawdza.
Porzeczki przełamują słodki smak
bezy i całość jest naprawdę pyszna :) Jeśli jeszcze macie
porzeczki, albo wiecie gdzie można je dostać, szybko się w nie zaopatrzcie i do dzieła :)

Co potrzebujemy:Ciasto300 g
mąki200 g margaryny/masła50 g cukru/cukru pudru1 łyżeczka
proszku do pieczenia3
żółtkaPozostałe składniki300 g czerwonych
porzeczek3
białka80 g
cukru1. Przygotowujemy ciasto.
Mąkę przesiewamy z
proszkiem do pieczenia, dodajemy
cukier,
żółtka i
masło (w temperaturze pokojowej). Wyrabiamy.
Ciastem obklejamy formę (wcześniej smarujemy jątłuszczem) i nakłuwamy widelcem. Wkładamy na około 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.2.
Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym dodajemy partiami
cukier. Miksujemy, aż do

rozpuszczenia
cukru.3. Do ubitych
białek dodajemy umyte
porzeczki, całość delikatnie mieszamy i wykładamy na ciasto.4. Całość pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.SMACZNEGO ;)