ßßß Cookit - przepis na Kruche ciasto z pigwą

Kruche ciasto z pigwą

nazwa

Wykonanie

Sezonowość powoduje, że w internecie pojawiają się w tym samym czasie podobne wypieki czy dania a autorzy blogów niemalże czytają sobie w myślach. Teraz trwa sezon na pigwę więc wszędzie można natknąć się na przepisy z jej użyciem a moje statystyki wskazują, że najczęściej oglądanym przepisem jest nalewka, chociaż wcale nie z pigwy a z owoców pigwowca.
W ostatnim czasie nabyłam sporą ilość pigwy, część zesmażyłam na pokazaną już konfiturę . Pomyślałam, że upiekę kruche ciasto, czyli taką prawie szarlotkę tyle, że z pigwą. Ale, ku mojemu rozczarowaniu bo tyle się naczytałam jaka ona jest wspaniała, konfitura nie zachwyciła mnie jakoś sczególnie więc przełożyłam ją do słoików w nadziei, że może jakiś łakomczuch się na nią skusi i zje, ot tak, po prostu łyżką. Następnego dnia weszłam do internetu i zobaczyłam ten pomysł na dodanie do masy z pigwy budyniu. Pomyślałam, że spróbuję choć fajerwerków się nie spodziewałam. Tymczasem okazało się, że budyniowy posmak rewelacyjnie wpłynął na konfiturę z pigwy i ciasto wyszło przepyszne. Cieszę się, na takie zbiegi okoliczności i bardzo wszystkim polecam to ciasto.
Składniki na ciasto:
300 g mąki
200 g margaryny
100 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kwaśnej śmietany
4 żółtka
Zimną margarynę posiekać z mąką, proszkiem i cukrem, dodać żółtka, śmietanę i zagnieść ciasto. Podzielić je na 2 części w proporcji 3/4 i 1/4. Większe ciasto rozwałkować na formę o wymiarach 24/36 cm i wstawić do lodówki, natomiast mniejsze zamrozić.
Składniki na masę z pigwy:
500 ml konfitury z pigwy
2 budynie waniliowe
2 szklanki wody
Konfiturę przełożyć do garnka, dodać 1,5 szklanki wody, zagotować. W reszcie wody rozmieszać proszek budyniowy. Gdy konfitura się zagotuje, dodać budyń, wymieszać i zagotować. Odstawić do wystygnięcia.
Na schłodzone ciasto wyłożyć zimną masę z pigwy, na wierzch zetrzeć zamrożone ciasto. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 50 min. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2014/11/Kruche-ciasto-z-pigwa.html