Wykonanie
Sezonowość powoduje, że w internecie pojawiają się w tym samym czasie podobne wypieki czy dania a autorzy blogów niemalże czytają sobie w myślach. Teraz trwa sezon na
pigwę więc wszędzie można natknąć się na przepisy z jej użyciem a moje statystyki wskazują, że najczęściej oglądanym przepisem jest
nalewka, chociaż wcale nie z
pigwy a z
owoców pigwowca.W ostatnim czasie nabyłam sporą ilość
pigwy, część zesmażyłam na pokazaną już
konfiturę . Pomyślałam, że upiekę kruche ciasto, czyli taką prawie szarlotkę tyle, że z
pigwą. Ale, ku mojemu rozczarowaniu bo tyle się naczytałam jaka ona jest wspaniała,
konfitura nie zachwyciła mnie jakoś sczególnie więc przełożyłam ją do słoików w nadziei, że może jakiś łakomczuch się na nią skusi i zje, ot tak, po prostu łyżką. Następnego dnia weszłam do internetu i zobaczyłam ten pomysł na dodanie do masy z
pigwy budyniu. Pomyślałam, że spróbuję choć fajerwerków się nie spodziewałam. Tymczasem okazało się, że budyniowy posmak rewelacyjnie wpłynął na
konfiturę z
pigwy i ciasto wyszło przepyszne. Cieszę się, na takie zbiegi okoliczności i bardzo wszystkim polecam to ciasto.

Składniki na ciasto:300 g
mąki200 g
margaryny100 g
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki kwaśnej
śmietany4
żółtkaZimną
margarynę posiekać z
mąką, proszkiem i
cukrem, dodać
żółtka,
śmietanę i zagnieść ciasto. Podzielić je na 2 części w proporcji 3/4 i 1/4. Większe ciasto rozwałkować na formę o wymiarach 24/36 cm i wstawić do lodówki, natomiast mniejsze zamrozić.Składniki na masę z
pigwy:500 ml
konfitury z
pigwy2 budynie
waniliowe2 szklanki
wodyKonfiturę przełożyć do garnka, dodać 1,5 szklanki
wody, zagotować. W reszcie
wody rozmieszać proszek budyniowy. Gdy
konfitura się zagotuje, dodać
budyń, wymieszać i zagotować. Odstawić do wystygnięcia.Na schłodzone ciasto wyłożyć zimną masę z
pigwy, na wierzch zetrzeć zamrożone ciasto. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 50 min. Po wystudzeniu można posypać
cukrem pudrem.Smacznego:)