Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Wielkanocna
galaretka drobiowa -
jajkaSzczawiowa »Proszę w sam raz na śniadanie chlebek żytni w dodatku ze
słonecznikiemSkładniki :450 g
mąki żytniej (typ 720) Młyn Kopytowa2 łyżeczki
suszonych drożdży instant ( 8 g)łyżeczka
soliłyżeczka
oliwy z oliwekłyżeczka
miodu płynnego sztucznego
Orzech300 ml letniej
wodysłonecznik 1.1/2 szklankioraz garść na wierzch
słonecznikaWykonanie
chleba jest bardzo proste.Do misy wsypujemy najpierw
mąkę ( przesiałam najpierw) .Dodajemy
drożdże instant i mieszamy.Wsypujemy łyżeczkę
soli , wlewamy letnią
wodę miód i
słonecznik .Miksujemy mikserem ( hakiem) ciasto około 10-15 minut , aż nam ładnie się połączy i bedzie odchodziło od ścianek misy.Zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę.Po godzinie wyrabiamy ciasto i znowu zostawiamy na godzinę.Mamy razem dwie godziny .Teraz wyrabiamy ciasto ostatni raz i wkładamy do formy od babki prostokątnej i maczamy ręce w wodzie i wygładzamy
chleb.Posypujemy
słonecznikiem i przyciskamy do ciasta by się "przykleiło do niego".Nacinamy nożem w poprzek " na skos" .Do pieca wkładamy czarną blaszkę z
wodą i nastawiamy piec na 250 stopni góra i dół .
Woda się gotuję dopiero teraz wstawiamy
chleb i pieczemy 45 minut.






czwartek, 09 kwietnia 2015, rozowakuchniapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .KomentarzeO mnie

Joanna GralikJestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego
męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.Kontakt do mnie
[email protected]
Tweety na temat @GralikJoannaOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.Pisz blog
zamów newsletter